Tisíc a jeden bramborový salát. Už jste vyzkoušeli ten z batátů a manga?
Bramborový salát je stálicí českých svátečních stolů, která nabízí nekonečné množství variací. Jaké jsou tajné ingredience a postupy pro dokonalý bramborový salát? A jaké zajímavé kombinace příchutí můžete letos vyzkoušet?
Co rodina, to jiný bramborový salát. Někdo preferuje klasiku, jiný rád objevuje nové chutě. „A stejně tak je to i u nás doma,“ souhlasí Jan Schánil z pražské restaurace Bull & Bonito. „Na Vánoce připravujeme klasický bramborový salát se spařenou cibulkou, jablkem, celerem, mrkví a hráškem, občas ho ale odlehčíme zakysanou smetanou nebo jogurtem,“ popisuje šéfkuchař, který se svými studujícími dokonce vyhrál Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu.
Asie, Andalusie i Vídeň
Nejdůležitější při přípravě jakékoli varianty bramborového salátu je ale podle mistra oboru výběr surovin a jejich zpracování. Salát by se měl rozhodně připravovat z brambor varného typu A, přičemž suroviny je třeba míchat takzvaně odspodu. „Nakrájenou zeleninu nejdříve smíchejte dohromady, dochuťte a teprve pak přidejte majonézu. Jen tak si salát nepomačkáte a zůstane krásně svěží.“
Čtěte také
Bramborový salát je možné připravit i velmi netradičně. „Skvělá je kombinace kopru a uzené ryby. Úžasnou obměnou jsou ale i fialové brambory, grenaille nebo sladké batáty na způsob lehké Asie. Stačí přidat chilli, koriandr, cibulku, krevety nebo kuře. Do majonézy se hodí mango nebo citrusy, takže výsledný pokrm je pak lehce pikantní a sladkokyselý.“
S chuťovými pohárky si ale krásně pohrají i saláty východního typu s přidanou červenou řepou nebo třeba andaluský salát z pečených brambor, paprik a oliv. Mnoho variant mají i odlehčené varianty bramborových salátů bez těžké majonézy. „Komu nechutná v salátu jogurt, může si připravit klasický vídeňský salát, kdy se místo majonézy přidává horký vývar, trošku octa, cukru a hořčice. Ingredience se vyšlehají v emulzi, kterou se ještě teplé brambory přelijí. Takový salát je pak krásně jemný a vláčný.“
Přejedeni salátem?
A co dělat se salátem třetí den, kdy ho už nikdo jíst nechce? I na to má šéfkuchař zajímavou radu. „Ze zbylého salátu se dá udělat třeba terinka nebo se jím dají naplnit vejce. Připravit si ale můžete i kanapky s kouskem lososa nebo jiné ryby, kterou máte rádi. Fantazii se meze nekladou.“
Související
-
Sváteční tabule? Lidi nejvíc trápí, jak krájet brambory a jak uvařit vejce natvrdo, usmívá se Vaněk
Slavnostní vánoční atmosféru dotváří i svátečně prostřený stůl a slavnostně podávané pokrmy. Proč by ale neměl chybět obložený chlebíček? A jak na dokonalá vejce natvrdo?
-
Pochutiny na svátečním stole. Pozor na přemíru soli, radí dTest
Oslavy Vánoc a konce roku jsou spojeny s dobrým jídlem. Chlebíčky, kanapky, oříšky a mandle nesmějí chybět. Na co si ale dát pozor, aby příliš neutrpělo Vaše zdraví?
-
Na otázku, co netradičního na vánoční tabuli, odpovídám: „Ježišmarjá a proč?!“ přiznává Roman Vaněk
„Kvůli bramborovému salátu u nás každý rok dojde k fenomenální hádce s mojí ženou,“ směje se odborník na gastronomii v Blízkých setkáních.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.