Pochutiny na svátečním stole. Pozor na přemíru soli, radí dTest

18. prosinec 2020

Oslavy Vánoc a konce roku jsou spojeny s dobrým jídlem. Chlebíčky, kanapky, oříšky a mandle nesmějí chybět. Na co si ale dát pozor, aby  příliš neutrpělo Vaše zdraví?  

Jan Maryška z časopisu dTest varuje především před přemírou soli, která je společným jmenovatelem všech oblíbených pochutin od mandlí přes arašídy až po bramborové lupínky.

Musíme si uvědomit, že pokud tyto potraviny konzumujeme, přijímáme obrovské množství soli. A zpravidla tím vyčerpáme svůj denní příjem soli na několik dní dopředu.

Trochu lepší variantou jsou chipsy pečené v troubě, které soli obsahují o trochu méně. Přesto Jan Maryška doporučuje ostatní pokrmy během dne přliš nesolit a nesolit třeba ani den poté.

Pozor na hnědé okraje a plíseň

U bramborových lupínků je navíc třeba mít se na pozoru a nekupovat ty, které jsou příliš hnědé nebo mají opálené okraje. Při smažení brambor obecně totiž vznikjá jedovatá látka akrylamid. Platí, že čím více je bramborový lupínek hnědý, tím víc akrylamidu v sobě má. 

Zvýšená bdělost je potřeba i u nákupu arašídů. Prevence je zde ale velmi obtížná, protože arašídy mají jeden specifický problém, a to je výskyt mykotoxinu. Arašíd je jednoduše řečeno velice náchylný k plesnivění. Může se tedy stát, že plíseň v něm vytvoří jedovaté látky, které se nedají nijak odstranit a některé z nich mohou být velice závažné.

Mezi známé alergeny patří také arašídy

Bohužel tady není jiná cesta než důvěřovat dodavatelům, výrobcům a státním orgánům, že dokážou obsah mykotoxinu v arašídech ohlídat, přiznává redaktor. Dodává také, že při vstupu arašídů do Evropské unie se spousta dodávek arašídů vrací zpět do země původu, protože v nich byla překročena právě hranice mykotoxinu.

Problém se může vyskytnout u balených i nebalených druhů. Nejnebezpečnější přitom je, že plíseň na arašídu není vůbec vidět.

Bramborové lupínky z tuby jsou vyrobeny z bramborového těsta. Tím se vysvětluje, proč jsou všechny lupínky stejného tvaru. Klasické chipsy jsou vyrobeny jenom z brambor, oleje a soli. Pokud byla při výrobě použita mouka, bramborový škrob nebo mleté brambory, pak se jedná o výrobek z bramborového těsta. Vysoký obsah soli je však problém u obou druhů.

Chlebíčky a delikátní uzený losos

Časopis dTest testoval i suroviny, které se používají při výrobě chlebíčků a jednohubek. V případě majonézy žádné závažné provinění testy neodhalily. Jen je třeba si hlídat, aby kupovaná majonéza měla co nejvyšší obsah vajec a co nejméně konzervačních látek. 

Překvapením však byly testy uzeného lososa. Uzený losos by měla být tučná ryba, od které si slibujeme zdravé omega-3 mastné kyseliny. V testu se ale ukázalo, že žádný ze vzorků neobsahoval ani zlomek tuku, který bychom očekávali,“ řiká Jan Maryška.

Nutno však vyzdvihnout, že testy nepotvrdily, že by ryby, které pocházely z farmových chovů, obsahovaly pesticidy. 

Spustit audio

Související