Jsou z brambor, ale zdravé nejsou. Smažené hranolky obsahují karcinogenní látky, varuje Jan Tuna

30. září 2021

Hranolky jsou oblíbené na celém světě. Bohužel ale lidskému zdraví příliš neprospívají. Na vině není jenom velký obsah soli, přeslazený kečup, s kterým se nejčastěji konzumují, ale hlavně jejich příprava. Při ní totiž mohou vznikat nebezpečné látky, zejména karcinogenní akrylamid. Jak kvalitní byly hranolky v českých fastfoodech, restauracích i pouličních stáncích, zjišťoval Jan Tuna.

Ze 14 testovaných druhů hranolek napříč provozovnami nevyhověly stanovené hranici 500 mikrogramů akrylamidu na kilogram dva vzorky. Porovnávací hodnota sice není závazná, přesto nás překvapilo, že jeden vzorek tuto hranici překročil o 50 %, druhý dokonce dvojnásobně, upřesňuje autor a moderátor pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz. Jan Tuna.

Čtěte také

Jak vysvětluje, akrylamid je látka, která vzniká při vysokých teplotách přesahujících 105 stupňů Celsia v potravinách bohatých na sacharidy, tedy při grilování, smažení nebo pečení. Nebezpečná je v tom, že je podezřelá z rakovinotvorných a mutagenních účinků. Jde o stejnou neurotoxickou látku, jakou obsahuje cigaretový kouř.

Jak se tedy akrylamidu vyhnout? Pravidlo je jednoduché. Čím jsou hranolky tmavší, tím více akrylamidu obsahují. Usmažené by tedy měly být maximálně dozlatova. Přesto je pro zdraví mnohem bezpečnější konzumovat jako přílohu brambory vařené ve vodě nebo v páře nebo bramborovou kaši.

„Důležité také je pohlídat si vstupní suroviny. Hranolky by se neměly připravovat z přemrzlých brambor. Ty totiž obsahují velké množství cukru, z kterého akrylamid při přípravě vzniká, varuje moderátor.

Nasucho v troubě

Jan Tuna spolu s vedoucí akreditované laboratoře Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Janou Hajšlovou zkoumali hranolky také z hlediska přítomnosti nežádoucích esterů 3-MCPD. 

Hranolky by se neměly smažit příliš dlouho, maximálně dozlatova. Jen tak se sníží obsah nebezpečného akrylamidu

Tyto látky, které mimo jiné negativně ovlivňují ledviny, vznikají při reakci tuku a soli a objevují se při rafinaci olejů. Nejvyšší nálezy jsou charakteristické pro palmový tuk.

Při přípravě hranolek by se tedy neměl používat palmový olej. A pokud hranolky někdo připravuje ve fritovacím hrnci, měl by olej co nejčastěji měnit, aby nebyl připálený.

Mnohem lepší variantou je ale připravovat hranolky nasucho v troubě. U této přípravy totiž nedochází k reakci tuku a soli.

Balanc v podobě vlákniny

Kromě tuku obsahují hranolky také velké množství soli. Konzumovat by se tedy měly s mírou. Česká populace obecně přijímá 2x více soli, než jsou doporučené hodnoty Světové zdravotnické organizace. A právě to vede ke kardiovaskulárním nemocem.

Pokud tedy hranolky jíte, měli byste současně jíst i velké množství vlákniny ve formě ovoce a zeleniny, která tím, že je nestravitelná a váže na sebe toxické látky, funguje jako čistič střev. Doplníte tak i důležitý vitamin C, který sice brambory obsahují, ale fritování ho zničí, doporučuje Jan Tuna. 

Výsledky testu:

  • Z hlediska akrylamidu nedopadly dobře hranolky z fastfoodového řetězce McDonald’s v provozovně na Novém Smíchově.  Obsahovaly 773 mikrogramů akrylamidu na kilogram, což je o 50 % víc, než je porovnávací hodnota. Řetězec přislíbil kontrolu kvality hranolek ve všech svých provozovnách po celé republice.
  • Stanovenou hranici akrylamidu překročily také hranolky Bamboly Chips Original od Food Wizzards zakoupené ve Žlutých lázních v Praze. Obsahovaly 940 mikrogramů akrylamidu na kilogram, tedy skoro dvojnásobek porovnávací hodnoty. Provozovatel stánku se zavázal sjednat nápravu. 

 

autoři: Jiří Holoubek , Tereza Stýblová , Jan Tuna , opa
Spustit audio

Související