Test kečupů: kvalita bez chemie i „jedovatý“ koktejl

Hranolky
Další podcasty, rozhovory a příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Hranolky

Jaký je skutečný obsah rajčat ve vašem oblíbeném kečupu? Kolik chemických látek do něj výrobci přidávají? A platí, že čím vyšší cena, tím vyšší kvalita? Tvůrci pořadu A dost! internetové TelevizeSeznam.cz spolu s odborníky z VŠCHT dokázaly, že rozdíly mezi kečupy jsou opravdu velké.

Celkem 15 kečupů běžně dostupných v českých supermarketech podrobili experti laboratornímu i senzorickému zkoumání. Zaměřili se přitom na obsah nežádoucích chemických látek, jako jsou pesticidy nebo toxické produkty plísní – mykotoxiny, ale i na obsah zdraví prospěšných antioxidantů.

Sledovali taky, jestli údaje uvedené na obalu odpovídají naměřeným hodnotám, kolik je v kečupu přidaného cukru, umělých zahušťovadel nebo konzervantů a samozřejmě jaký je podíl rajčat na celkovém obsahu výrobku.

Mykotoxiny škodí jen při dlouhodobé konzumaci

V regálech obchodů najdeme spoustu druhů kečupů

„Byli jsme mile překvapení, že kečupy letos obsahovaly velice málo mykotoxinů. Na rozdíl od zkušenosti s výsledky testů před pár lety,“ konstatuje s potěšením Jana Hajšlová, vedoucí akreditované laboratoře, Ústavu potravin a výživy z VŠCHT v Praze.

„Ze všech výrobků chci ale zmínit jeden, a to Kand Hurvínkův kepuč. Je to výrobek pro děti, ale obsah mykotoxinů v něm byl největší.“ I když i tak šlo pouze o velmi nízké hladiny, které zdraví neohrožují, je to varování pro výrobce.

Antioxidanty v kečupu nenajdete

Kečup (ilustrační foto)

Rajčata jsou bohatá na antioxidanty, hlavně na betakaroten a lykopen. „Testované kečupy obsahovaly jen 0,6–2,3 miligramů na 100 gramů betakarotenu. Pro srovnání – čerstvá mrkev obsahuje v průměru 7 miligramů na 100 gramů betakarotenu,“ vyvrací moderátor, scenárista a režisér pořadu A dost! Jan Tuna představu, že konzumace kečupu by se dala považovat za zdraví prospěšnou.

Stejně tak neplatí, že nejdražší výrobek znamená taky nejkvalitnější. Zatímco vítěz testu obsahoval 220 gramů rajčat na 100 gramů výrobku, nejdražší z testovaných – kečup Heinz – obsahoval o 64 gramů rajčat méně a umístil se v testu podle tohoto kritéria mezi průměrem.

Výsledky testu

  • Vítěz testu – Spack má šmak, Master kečup – obsahuje nejvyšší podíl rajčat a betakarotenu a zbytky pouze dvou pesticidů, není chemicky konzervovaný ani zahuštěný, neobsahuje toxické produkty plísní, není zabalen v plastu
  • Poměr cena/výkon – Billa Tomaten kečup – druhý nejvyšší obsah rajčat, není chemicky konzervován ani zahuštěn, neobsahuje toxické produkty plísní, zato je v něm koktejl sedmi druhů pesticidů
  • Propadák testu – Globus kečup Jemný dobrá kvalita, nízká cena – „Po zveřejnění Globus kečup stáhl. Učinil určitá opatření a teď ho opět vrátil na pulty. Už by tedy měl být v daleko lepší kvalitě než ten, který jsme zakoupili a testovali,“ doplňuje Jan Tuna.
Spustit audio

Související