Mák je česká superpotravina. Vápníku má dvanáctkrát více než mléko
Česká republika patří mezi největší producenty potravinářského máku na světě. Jak nenápadné modré semínko využít v kuchyni? Díky čemu se právem řadí mezi potraviny? A s čím mák nejlépe kombinovat?
Mák má v české kuchyni široké využití. Dá se zpracovávat celý i namletý, nasladko i naslano. Nejčastěji se využívá jako posyp pečiva, nejvíce je ale využívaný jako součást náplní v tradičních českých buchtách a koláčích.
Čtěte také
Ne každý však ví, že o máku se dá hovořit i jako o superpotravině. „Ve 100 g máku se nachází 1400 mg vápníku, což je až dvanáctkrát více než u mléka a třikrát více než v případě sýrů. Mák je také bohatý na zdravé tuky a vlákninu a je bohatým zdrojem vápníku, hořčíku a vitamínů B1, B12 a E,“ potvrzuje kuchař Jiří Šedivý.
Navzdory tomu, že jsou české odrůdy máku velmi kvalitní, nežádoucí vlastností máku obecně je jeho malá stabilita způsobená vysokým obsahem tuků. „Jakmile totiž porušíme strukturu máku, tedy jej nameleme, zkrátíme jeho trvanlivost, protože dojde k oxidaci a ke žluknutí. Takový mák je třeba rychle spotřebovat, případně jej zamrazit. Nejlepší co můžeme udělat, je mák koupit celý přímo od pěstitelů a namlít si ho sami těsně před tepelnou přípravou.“
Maková náplň
Z náplní ve sladké kuchyni patří maková mezi ty nejtradičnější. Trochu se však zapomíná na to, že mák se dá skvěle kombinovat i s dalšími surovinami. „Do náplně s mákem se dá přidat například strouhaný perník, med, anýz nebo skořice. Skvělá je ale i citrónová, limetková, pomerančová nebo mandarinková kůra a samozřejmě likér. To všechno udělá makovou náplň bohatší a chutnější.“
Makovou náplň je nutné také pořádně provařit. „Do mléka je vhodné přidat med a glukózu, aby byla maková náplň elastická a nebyla vysušená,“ dodává na závěr Jiří Šedivý.
Související
-
Češi milují mák a ten bílý je pokladem s oříškovou příchutí
Máku je až 100 druhů. Některé jsou léčivé, jiné plevelné nebo okrasné. V potravinářství je nejdůležitějším druhem mák setý. Všechny odrůdy obsahují velké množství vápníku.
-
Mák má mnohem více vápníku než mléko. Využijte toho
Nebojme se potravinářského (olejného) máku. Naše tělo po jeho konzumaci nedojde žádné újmy ani závislosti, neboť obsah narkoticky působících látek je v semenech velmi malý.
-
Mák na každou zahradu! V listopadu je ideální čas k setí
Modrý i bílý mák pěstovali naši předkové běžně. I dnes je Česká republika velmocí v pěstování máku. Ale z našich zahrad zmizel. Přitom jeho pěstování je velmi jednoduché.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka