McDonald’s: Fastfoodové impérium založil i nezaložil podnikatel s českými kořeny

Kdo si myslí, že po 50 nemůže udělat „díru do světa“, tak je na omylu. Zářným příkladem je Ray Kroc. Do svých 50 let byl řidičem sanitky Červeného kříže, pianistou, realitním makléřem, prodejcem papírových kelímků či multimixérů. Jednoho dne ho zaujala velká objednávka na 40 multimixerů, a tak se na objednatele jel osobně podívat. Byli jimi bratři Richard a Maurice McDonaldové, majitelé restaurace v San Bernardinu v Kalifornii. 

Vypráví: Jan Kovařík
Připravili: Daniel Mrázek, Karolína Škápíková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 26. 2. 2019

Rey Kroc byl systémem práce, který v jejich provozovně uviděl, natolik nadšen, že jim navrhl spolupráci. V roce 1955 si otevřel svůj vlastní podnik a pár let nato bratry McDonaldy vyplatil. Pod heslem „Nadání skutečného obchodníka spočívá v jemném umění přimět zákazníka dělat to, co chcete vy“ dokázal to, že v roce 1968 měl McDonald’s už 1000 poboček po celém světě.

Není nad dobré nápady

Burgry ale nebyly to jediné, co McDonald’s nabízel. Následovaly inovace v podobě rychlých snídaní, zřízení Drive–thru (občerstvení do okénka řidiče auta) nebo Happy Mealů (jídla s hračkou), které vystřelili firmu do čela rychlého občerstvení.

K neuvěření:

  • Zhruba každých 14 hodin je na světě otevřena jedna nová restaurace McDonald´s.
  • Čtyři měsíce práce zaměstnance na nejnižší pozici se platově rovnají jedné hodině výkonného ředitele.
  • Nemusíte se nijak přejíst, abyste jednou snídaní v McDonald´s téměř naplnili svůj doporučený denní příjem kalorií.
  • V McDonaldu se denně stravuje přes 70 milionů lidí, je to jako kdyby v něm denně jedla třeba celá Francie.

Kdy a kde byl otevřený první McDonald’s v Česku? Může jídlo z McDonald’s za obezitu milionů lidí?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související