Milujete brambůrky? Možná vážně ohrožujete své zdraví, varuje Jan Tuna

2. prosinec 2019

Jsou slané, křupavé a málokdo jim dokáže odolat. Smažené lupínky ovšem nepatří mezi pochoutky, které byste si měli dopřávat každý den. Pořad A dost! internetové TelevizeSeznam.cz zjistil, že kromě velkého množství tuku a soli ohrožují zdraví také obsahem rakovinotvorného akrylamidu.

Chipsy (ilustr. obr.)

Z 28 druhů testovaných brambůrků a zeleninových chipsů překročilo maximální doporučenou hranici 750 mikrogramů akrylamidu na kilogram 12 výrobků,“ upřesňuje Jan Tuna, dramaturg, scenárista a režisér TelevizeSeznam.cz. Naopak pouze jeden výrobek obsahoval vysoké hodnoty nežádoucích esterů 3-MCPD.

Obě tyto látky nevyhnutelně vznikají při tepelné úpravě, jako je například smažení, a jejich množství může tedy ovlivnit pouze výrobce dodržením správných technologických postupů a volbou kvalitních surovin.

Tip pro vaše zdraví: Smažte brambory nanejvýš do zlatavé barvy, nikdy ne do tmavších odstínů nebo dohněda. A na tmavé okraje si dejte pozor také u kupovaných výrobků.

Nejhorší výsledek si v tomto ohledu z testu odnesly brambůrky Karlova Koruna – Naše brambůrky solené, které byly vyrobeny pro Penny. Limit pro obsah akrylamidu překročily trojnásobně. Druhý nejvyšší obsah této nebezpečné látky testy odhalily u zdánlivě zdravě se tvářících Tretter's vegetable crisps hand made premium quality.

Téměř polovina z testovaných chipsů v testu neobstála

Pozor na sladké brambory

Vedoucí akreditované laboratoře Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha Jana Hajšlová vysvětluje, že uvolnění nepřiměřeného množství škodlivých látek během smažení se dá částečně předcházet tak, že si ohlídáme kvalitu vstupních surovin včetně oleje.

Brambory, z nichž se lupínky nebo hranolky vyrábějí, by neměly obsahovat velké množství cukru, protože právě z něj nežádoucí akrylamid vzniká.

Výsledky

Vysoké hodnoty akrylamidu měly následující brambůrky a zeleninové chipsy: Karlova Koruna – Naše brambůrky solené (Penny), Tretter's vegetable crisps hand made premium quality, Ghost snack Hoost, Chipsy solené, dobrá kvalita nízká cena (Globus), Hobžovy strážnické brambůrky, Originální hospodské brambůrky solené (Jan Zykmund Teplice), Česká chuť brambůrky solené (Golden snack Chýnov), pak také Snack Day Teddy (Lidl), Clever chipsy vroubkované solené (Billa), potom Mackie´s of Scotland (Delmart), Petr Hobža Moravské brambůrky k dobrému pití a Tradiční brambůrky Krajči, Cyrilovy brambůrky solené (Krajči plus Slavičín).

Vysoké hodnoty esterů 3-MCPD měly staročeské brambůrky s příchutí soli Golden snack Chýnov smažené na palmovém oleji.

Naopak nízké hodnoty procesních kontaminantů a zároveň obsah soli ne vyšší než 2 gramy na 100 gramů výrobku měly brambůrky Snack Day Salt with sunflower oil (Lidl), Bohemia solené, Snack Day Original Chips (Lidl), ah Basic bramborové lupínky (Albert), kClassic Chips Salt (Kaufland) a Pom-bär original (Inter snack Choustník) a Tesco chips salted (Německo).

Spustit audio

Související