Politolog Petr Just: Před volbami sílí vyhrocené emoce. Nadávky a agresi podporují i sociální sítě

15. srpen 2022

Kampaň před podzimními volbami i vztahy mezi vládní koalicí a hnutím ANO se vyhrocují. „Jde méně o politická témata, ale více o emoce,“ míní politolog Petr Just. „Není to jen český fenomén. I jinde se společnost polarizuje.“ V audiozáznamu si můžete poslechnout i další názory politologa Petra Justa. Má Evropská unie zakázat Rusům vstup na své území? Co politolog říká zprávě, že francouzský soud začal předběžné vyšetřování expremiéra Andreje Babiše?

Kampaň před podzimními volbami provází pískot, nadávky i agresivní rétorika. Co o náladě ve společnosti ukazují události na mítincích bývalého premiéra Andreje Babiše, který objíždí republiku s karavanem? „Společnost i politika se stávají mnohem víc emotivnější,“ míní politolog Petr Just v pořadu Jak to vidí…

Méně jde podle něj v letošní předvolební kampani o skutečná a věcná politická témata. Za jednu z příčin považuje i vliv médií. A hlavně sociálních sítí, které takové chování podporují. „Na sociálních sítích můžete informaci včetně emočně zabarvené šířit velmi snadno a rychle,“ popisuje v rozhovoru se Zitou Senkovou. 

Vyhrocená kampaň jinde ve světě

Podle politologa se ale nejedná o český fenomén. „Vidíme to v celé střední Evropě, ale i ve Spojených státech amerických, kde se společnost také čím dál víc polarizuje. Takové emoce se často hromadí kolem šíření nepravdivých, polopravdivých nebo zmanipulovaných informací a dezinformací.“

Potom už podle Justa stačí jen velmi malá rozbuška například v podobě urážky. „Označit někoho za nacistu, fašistu nebo podporovatele stačí k tomu, že se na mítingu něco strhne. Bohužel, nejsme v tom sami,“ uzavírá téma o atmosféře předvolební kampaně.

autoři: Zita Senková , Petr Just , juk
Spustit audio

Související