Petr Just: Za krizi na Slovensku můžou dvě nabubřelá ega. Známe to ale i u nás

25. červenec 2022

Slovenskem otřásá již druhá vážná koaliční krize. Premiér Eduard Heger nyní připustil, že by od září mohl být předsedou menšinové vlády. O co ve sporu vlastně jde? A jak reálný je návrat expremiéra Roberta Fica? Politolog Petr Just se v audiozáznamu ještě bude věnovat tématu novely lustračního zákona, zhodnotí záměr vlády zavést korespondenční volbu prezidenta a pokusí se odhadnout další směřování hnutí STAN.

„Krizí na Slovensku bylo ve skutečnosti více. Pokud to ale bereme jako krizi, která vyústila v pád vlády, tak jde o druhou vládní krizi v tomto funkčním období,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí... politolog Petr Just z Metropolitní univerzity Praha.

Čtěte také

Celý spor se točí kolem vztahu dvou lidí, dvou předsedů dvou stran v koalici – Igora Matoviče, předsedy hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, překvapivého vítěze voleb v roce 2020, a Richarda Sulíka, předsedy hnutí Svoboda a solidarita.

„Igor Matovič vystoupal ve volbách jako kometa. Zprvu působil jako velmi energický člověk. Ne vždy je ale jeho energie pozitivní, což často vede k rozdmýchávání sporů v rámci koalice. Terčem často bývá Richard Sulík, který si to nenechává líbit a oplácí Matovičovi podobnou kartou.“

Ohrožení vlády

Personální spor se bohužel často přenáší i do roviny programové. Příkladem může být spor obou představitelů v době covidu ohledně nákupu ochranných pomůcek na Slovensko. Výsledkem dlouhodobých sporů je nyní ultimátum Richarda Sulíka premiéru Hegerovi, aby odvolal z vlády Igora Matoviče, jinak odejde Svoboda a solidarita.

Tím ale Hegera dostal do velmi nepříjemné pozice, protože ve vládě je nadřízeným Igora Matoviče, ale ve stranické hierarchii jeho podřízeným. Eduard Heger na to zatím reagoval zmíněnou předpovědí, že Slovensko na podzim pravděpodobně čeká menšinová vláda.“

Jak z krize ven?

Premiérův poradce Ivan Štulajter na stránkách slovenského Denníku N napsal, že členové rozhádané koalice by se k sobě měli chovat slušně a měli by dostát své povinnosti v naplňování volebních slibů. „A má do puntíku pravdu,“ přitakává politolog.

„Kdyby oba lídři dali stranou svoje ega, mohla by být krize zažehnána. Je to ale příliš idealistická představa. Ne nadarmo říkal Karel Schwarzenberg, že koaliční partner je v jistém slova smyslu ještě horší než úhlavní nepřítel... Sedíte sice za stejným stolem, ale v mezidobí pořád bojujete o stejného voliče. Děje se to ale i u nás. “ 

Čtěte také

V nastalé situaci se tak začínají množit spekulace, nakolik je pravděpodobný návrat expremiéra Roberta Fica. „Preference Roberta Fica jsou v současné době na vzestupu, i když pořád zaostává za svým bývalým stranickým kolegou Petrem Pellegrinim, který se od něj krátce po minulých volbách v roce 2020 odštěpil a založil stranu Hlas sociální demokracie. V popularitě dokonce předstihl i Zuzanu Čaputovou. Pokud by tedy došlo k předčasným volbám, vrátil by se k moci spíše Pellegrini,“ odhaduje politolog.

„Ostatně i sám Pellegrini si je vědom problematičnosti Fica, který se teďka hodně radikalizuje. Nemyslím si tedy, že by Pellegrini do případné vlády hned pozval Roberta Fica. Myslím si, že by byl trošku opatrný,“ uzavírá Petr Just.

autoři: Zita Senková , Petr Just , opa
Spustit audio

Související