Masové kuličky v kari omáčce. Recept Romana Pauluse na exotiku za hubičku
I poměrně složitý pokrm z asijské kuchyně se dá celkem snadno připravit ze surovin z Potravinové banky. A šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže jak.
- mleté krůtí maso
- cibule
- česnek
- rajčata
- kari koření
- koriandr
- mrkev
- v případě že by bylo, tak kokosové mléko
- červená čočka
- rýže
Recept Romana Pauluse má hned několik výhod: „Maso nemusíte nijak zvlášť dochucovat, protože v omáčce bude chutí dost. Samotnou omáčku nemusíte zahušťovat, protože se zahustí sama rozvařením cibule, rajčat a česneku. A konečně čočku před vařením nemusíte máčet.“
Postup
Mleté krůtí maso osolte a opepřete, přidejte nakrájenou cibuli, česnek a promíchejte
Na pečící plech rozetřete trochu oleje a položte vytvořené masové kuličky
Dejte je na 20 min do předehřáté trouby na 180 stupňů
Zatímco se pečou, připravte omáčku.
Rozehřejte trochu oleje na pánvi
Přidejte cibuli, česnek a na kostičky nakrájenou mrkev
Orestujte tzv. do sklovata (3–4 min mírného restování)
Pak přidejte rajčata a restujte alespoň 2 min
Potom přidejte kari koření a kurkumu
Teprve teď osolte
Takto připravený základ podlijte vývarem a nechte provařit alespoň 10 min
Pak přidejte červenou čočku a vařte 15 min
Přidejte kokosové mléko a jemně povařte
Servírujte v hlubokém talíři s rýží
Dozdobte jemně nakrájeným pórkem
Tip Romana Pauluse
Mleté maso míchám rukou, abych nemusel čistit robota. A omáčky raději vařím v hlubší pánvi než v hrnci, protože mám velkou plochu na restování.
Recept pro vás připravil Roman Paulus ve spolupráci s Potravinovou bankou. Potravinová banka denně sváží z obchodů neprodejné potraviny, třídí, eviduje a posílá dál lidem v nouzi nebo organizacím, které o ně pečují.