Recept pro tento den - 21.9.

Rada pro tento den

I dnes se budeme inspirovat speciálním vydáním časopisu Receptář nazvaným Podzimní kuchyně. Tentokrát nás v něm zaujaly recepty na jídla ze zelí. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Zelné řízky
Potřebujeme hlávku letního zelí, dvě lžíce sojové omáčky a sůl, na trojobal pak hladkou mouku, strouhanku a rozšlehané vejce. Očištěnou zelnou hlávku překrojíme na polovinu, vložíme do vařící osolené vody a asi osm minut zelí povaříme. Potom obě poloviny hlávky vyjmeme a necháme okapat. Pokapeme je sojovou omáčkou, zelí překrojíme podle potřeby, jemně naklepeme paličkou a upravíme do tvaru řízku. Řízky obalíme v trojobalu a usmažíme. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Červené zelí na víně
Potřebujeme malou hlávku červeného zelí, středně velkou cibuli, deci a půl červeného vína, čtyři kuličky nového koření, dvě lžíce vinného octa, lžíci hnědého cukru, půl lžičky soli a lžíci oleje. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme hrubě krájené zelí, víno a koření. V zakryté nádobě zvolna dusíme asi 20 minut. Když zelí změkne, přidáme ocet, cukr a sůl. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme odpařit šťávu.

Logo

Zelné karbanátky
Potřebujeme 40 dkg hlávkového zelí, pět až sedm dkg krupice, dvě vejce, 1,5 dcl mléka, sůl, mletý pepř, vejce, hladkou mouku, strouhanku a olej na smažení. Zelí nakrájíme na jemné nudličky a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme, přilijeme mléko a částečně zakryté dusíme téměř doměkka. Přidáme krupici a krátce podusíme. Do prochladlého zelí vmícháme vejce a ochutíme. Zformujeme malé karbanátky, které obalíme v trojobalu a usmažíme.

Logo