Recept pro tento den - 10.5.

Rada pro tento den

Z květnového menu časopisu Receptář jsme dnes vybrali předpisy na vaječné karbanátky, kuřecí stehýnka s kokosem a oříškové bramboráčky. Recept na vaječné karbanátky poslal Miroslav Nádherný z Miličína. Čtěte celý článek - kliknutím na titulek.

Potřebujeme šest natvrdo uvařených vajec, jedno syrové vejce, hladkou mouku, dvě deci mléka, sůl, strouhanku, tuk na smažení, petrželku, dvě lžíce majonézy, mléko a hořčici. Na pánvi zpěníme na oleji lžíci hladké mouky, přilijeme polovinu mléka a dobře zamícháme, aby se netvořily hrudky, dolijeme zbytek mléka a povaříme. Přidáme sůl, pokrájenou petrželku a nastrouhaná vejce. Dobře promícháme a podle chuti přisolíme. Pokud je těsto řídké, přidáme strouhanku. Z hmoty vytvoříme karbanátky, obalíme je ve vejci a strouhance a smažíme na rozpáleném tuku. Majonézu zředíme mlékem, osolíme a ochutíme plnotučnou hořčicí. Karbanátky přelijeme ochucenou majonézou a podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo s chlebem.

Jednoduchý recept na kuřecí stehýnka s kokosem poslala Blanka Snášelová z Prosenice. Potřebujeme čtyři kuřecí stehna, jeden velký bílý jogurt, dvě lžičky kari, čtyři lžíce oleje, dvě lžíce strouhaného kokosu, jednu nastrouhanou cibuli. Jogurt, kari, olej, kokos a cibuli smícháme a naneseme na stehna. Necháme odležet a potom pečeme. Hotová kuřecí stehna podáváme s rýží nebo s brambory.

Zajímavou specialitu - oříškové bramboráčky připravuje Renata Culková z Oseka u Sobotky. Potřebujeme kilo brambor, jedno jablko, dvě celá vejce, čtyři lžíce hladké mouky, dvě lžíce strouhanky, dvacet deka uzeného masa nakrájeného na kousky, pět stroužků česneku, jednu cibuli a vlašské ořechy. Brambory oloupeme a stejně jako jablko nastrouháme. Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme sůl, pepř, libeček, oregano a majoránku. Ze všech ingrediencí uděláme těsto a pečeme z něj malé bramboráčky. Každý z nich na pánvi hustě posypeme vlašskými ořechy, obrátíme a opět posypeme ořechy. Okapeme na ubrousku a zdobíme kysanou smetanou.

Pokud jste si recepty nestihli podrobně poznamenat, najdete je spolu s dalšími zajímavými předpisy v květnovém čísle časopisu Receptář, nebo na našich webových stránkáchpraha.rozhlas.cz