Miluje pivo a nesnáší podzimní otázky na vánoční počasí - meteorolog Martin Novák

20. říjen 2018

Není radno ptát se meteorologa v říjnu, jestli bude na Štědrý den sněžit. Rozhodně ne Martina Nováka, ten tyto otázky vyloženě nesnáší. Meteorologie přece není věštění z křišťálové koule, říká vždycky. Co naopak snáší, ba dokonce miluje, je pivo. Krásně vidět je to na portrétu, který pořídil rozhlasový fotograf Khalil Baalbaki k 55. výročí pořadu Meteor. Proč má meteorolog Novák na snímku tak šílený výraz? Komu patří lebka v rohu fotografie?

Poslechněte si v Meteoru:
01:47 Neptejte se meteorologů, jak bude na Vánoce
13:27 První vědecká plavba Atlantikem
17:20 Proč věříme velkým číslům?
28:02 Revoluce v lékařství jménem expozom
42:01 Povodním v Benátkách zabrání Mojžíš

Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem je jedním z pravidelných spolupracovníků pořadu Meteoru, a stal se tak jedním z pěti vybraných odborníků, které rozhlasový fotograf zvěčnil v rámci série velmi netradičních portrétů.

Co asi na první pohled každého zaujme, je nadšený, až šílený výraz Martina Nováka. Zapálený meteorolog se věnuje svému povolání i na hranici života a smrti, ztracený na pustém ostrově. Předmět, na němž sedí, není obyčejná válcová nádoba, nýbrž srážkoměr (což se sice nakonec na fotografii nevešlo, ale je zajímavé to vědět). V levé ruce drží sklenici se stupnicí - odměrný válec. A nalévá z něj dost špinavou vodu do… půllitru, ve kterém je pivo!

„Martin Novák rád pije pivo, zároveň má rád své povolání, tak jsme to spojili dohromady,“ vysvětluje redaktor Meteoru Petr Sobotka. Zároveň mu spolu s fotografem vybrali fialové tričko s obří žábou, rosničkou, jakožto symbolem meteorologů. Další žabičky mu sedí na rameni, na vztyčeném kameni (menhiru) poblíž a dokonce na lebce! Ano, u menhiru leží bedýnka s rolemi map a lebkou.

Lebka unaveného kolegy

Meteorolog Martin Novák

„Lebka patří mému kolegovi, říkám jí Albert, mám pro ni dokonce speciální tašku,“ ukazoval divákům na slavnostním výročním vysílání Meteoru Martin Novák osobně. „Rosnička jako symbol je profláknutá, tak jsem raději vzal tady Alberta. Je to můj předchůdce. Víte, máme dlouhé služby, když jsem před 30 lety nastupoval, Albert mě měl zacvičit, a jít do důchodu. Ale už se mnou zůstal,“ pokračoval v nadsázce meteorolog.

Předpovědi počasí se za posledních 55 let (za dobu, kdy se vysílá Meteor) neuvěřitelně proměnily. „I za těch 30 let, co působím v meteorologii já, se hodně věcí posunulo. Na začátku byl boj o každý údaj, družice sice už nějaká data posílaly, ale jen jednou za hodinu a ještě s velkým zpožděním. Dnes je to přesně naopak. Jsme daty zahlceni a učíme se je filtrovat,“ upozornil Martin Novák.

S novými technologiemi v meteorologii se pojí další kuriozita, kdy se zejména mladí odborníci příliš spoléhají na data a displeje počítačů, aplikací a různých modelů a méně důvěřují tomu, co vidí a cítí venku. „Mladým meteorologům připomínáme, ať se občas podívají z okna a poměří své předpovědi s tím, jak je venku ve skutečnosti,“ dodal Martin Novák.  

Jak bude o Vánocích? Bude sníh?

Co se ale za poslední desetiletí vůbec nezměnilo, je nemožnost předpovědět počasí na měsíce dopředu. Přesto to lidé po meteorolozích neustále požadují. O Martinu Novákovi je známo, že předčasné otázky na vánoční počasí přímo nesnáší.

„Mně to nevadí, když se někdo ptá 22. prosince, ale v září nebo říjnu, to je pro každého meteorologa zlý sen. Ať se snažíme, jak se snažíme, tak takovou předpověď prostě neumíme, učíme se předpovídat sezónní trendy, ale určitě nejde předpovědět konkrétní den,“ řekl Martin Novák.

Výstava fotografií

Autorem snímku je rozhlasový fotograf Khalil Baalbaki, který letos v létě vytvořil portréty pěti vědců, spolupracovníků Meteoru. Jeho záměrem bylo nasnímat vědce netradičním způsobem. Ne jako vědátory odtržené od reality, ale jako lidi z masa a kostí, kteří svým povoláním žijí, jsou pro něj nadšeni a ještě k tomu mají smysl pro humor.

Snímky vědců – spolupracovníků Meteoru – si můžete prohlédnout až do konce roku 2018 na výstavě v Národním technickém muzeu v Praze. Fotografie vznikly při příležitosti oslav 55 let Meteoru a doplnily první padesátku portrétů vědců, které vznikly před pěti lety (v době 50. výročí pořadu).  

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio

Související