Zakladatel Meteoru Josef Kleibl vzpomíná

29. září 2018

Pořad Meteor si letos připomíná 55 let od svého vzniku. U jeho prvopočátků stál redaktor Josef Kleibl, který v neděli při oslavě „narozenin“ Meteoru zavzpomínal na nejdobrodružnější reportáže i na kolegyně moderátorky.

Meteor se začal vysílat v roce 1963. Od té doby jej Český rozhlas vysílá v podstatě v nezměněné podobě. Vždy dva moderátoři – redaktor pořadu a herečka-moderátorka spolu rozmlouvají o zajímavostech ze světa vědy a techniky, zvou si k tomu hosty-vědce, pouštějí reportáže z terénu a četby z knih. Otcem zakladatelem tohoto formátu je dnes sedmaosmdesátiletý Josef Kleibl.

Meteor Speciál 55 let, 29. 9. 2018
Hosté: Miloň Čepelka, Dagmar Fajtlová, Jiří Grygar, František Koukolík, Jaromír Meduna, Josef Kleibl, Karel Pacner, Václav Pačes, Jaroslav Petr, Zdenka Sajfertová.

Rozhlas mu učaroval, už když byl chlapcem školních let. Tehdy dětem osvícený pan učitel pouštěl školní rozhlas s naučnými příspěvky. „Už jako malý kluk jsem se rozhodl, že jednou budu dělat podobný školní rozhlas,“ vzpomínal Josef Kleibl v neděli 23. září 2018 v Národní technické knihovně v Praze na oslavě 55. narozenin Meteoru.  

A sny si začal plnit skutečně záhy. Ihned po absolvování Filosofické fakulty UK nastoupil pan Kleibl do Redakce vysílání pro školy Československého rozhlasu. Postupem času si uvědomil, že by to chtělo celý zhruba hodinový naučný pořad pro děti a mládež, který by zábavnou a přístupnou formou představoval novinky ze světa vědy. A tak vznikl Meteor.

Ale proč vlastně Meteor? Kde se vzal tento konkrétní název? „Kupodivu to dnes nikdo neví. Pátrali jsme po tom, ptali jsme se, kdo by si to pamatoval. Ale byli jsme z toho nešťastní, nezjistili jsme to,“ vzpomíná dnes po dlouhých letech Josef Kleibl, který byl hlavním redaktorem Meteoru mezi roky 1973 až 1992.  

Odchod legendárního Oldřicha Ungera

Původní zakladatelé, redaktoři a moderátorky dnes mají svůj věk a někteří už odešli nadobro. Jako například úplně první redaktor Oldřich Unger, který byl duší Meteoru 10 let mezi roky 1963 a 1973. Lidé z rozhlasu na něj vzpomínají jako na velmi pracovitého poctivého redaktora, který se pečlivě připravoval a miloval vycházky do terénu, při kterých si nikdy neopomněl vzít své nahrávací zařízení. Miloval zejména nahrávání zvuků přírody.

Oldřich Unger musel z Meteoru i z Českého rozhlasu odejít počátkem normalizace kvůli politickým důvodům. Později se rozhodl i s rodinou k emigraci. Vzpomínání na rozhlasovou práci pro něj bylo příliš bolestivé, se svými kolegy v podstatě přerušil na dlouhou dobu kontakt.

„Olda měl na chodbě v rozhlase svou skříň s nahrávkami a materiály, měl jsem ji na starost a v opatrování, aby, až se jednou vrátí, ji zase našel tak, jak ji opustil. Věřil jsem, že se vrátí. Ale bohužel stala se pochopitelná věc. Vzali mu to, co měl opravdu hodně rád a dělal to dobře, on se s tím podle mě nikdy nedokázal vyrovnat. Psali jsme mu dopisy, on ale bohužel neodpovídal,“ říká Josef Kleibl.

Dopisy přesto nezůstávaly zcela bez odpovědi, odepisovala na ně Oldřichova žena Ivana. „Právě díky ní se podařilo kontakt zachovat. Teprve asi dva roky před jeho smrtí jsem od něj dostal první dopis, a musím říct, že moc hezký dopis, byl jsem velmi rád,“ dodává Josef Kleibl.

První dámy Meteoru

Dnes už desátým rokem Meteor spolumoderuje herečka Kateřina Březinová. Skoro třikrát tak dlouho uváděla pořad Dagmar Sedláčková. Neuvěřitelných 36 let! Pořadem provázela spolu s redaktory (postupně) Oldřichem Ungerem, Bohumilem Kolářem, Josefem Kleiblem a Ivo Budilem, tedy mezi lety 1963 až 1999.

Josef Kleibl na paní Sedláčkovou vzpomíná velmi rád. „To byla neuvěřitelně dobrá volba. Ona k tomu pořadu měla hluboký vztah, byla ideální pracovnicí. Já jsem ji zpočátku trochu překvapoval, chtěl jsem, aby byl pořad autentický, tak jsem se odkláněl od scénáře a nutil ji k improvizaci. Ale ona to skvěle zvládala,“ vzpomíná zakladatel Meteoru.

První dámy Meteoru:
Dagmar Sedláčková (1963-1999)
Dagmar Fajtlová (1975-1988, letní pořady)
Zdenka Sajfertová (1999-2005)
Kateřina Březinová (od roku 2008 dodnes)

 Reportáž z tajné hradní chodby

A na jaké okamžiky vzpomíná zakladatel a dlouholetý redaktor Meteoru Josef Kleibl nejraději? Například na splnění dalšího z klukovských snů: návštěvu tajné hradní chodby. „Jednou mi pracovník ochrany přírody oznámil, že půjde kontrolovat zimoviště netopýrů, a že vchod je přes hradní studni a tajnou hradní chodbu. To mě samozřejmě ihned zaujalo, chtěl jsem tam jet taky. A vzít s sebou rozhlasový mikrofon. To jsem si skutečně užil,“ povídá Josef Kleibl.

„Tajná chodba byla překvapivě relativně dost vysoká i široká, asi po 15 metrech byl zával a chodbička zmenšená asi na 70 cm výšky a 80 cm šířky, museli jsme se jí proplazit, což vůbec nebylo s magnetofonem snadné, musel jsme opatrně, abych jej nějak nepoškrábal. Po 10 metrech se otevřela taková malá jeskyňka, několik metrů vysoká, stěny nepravidelně opracované – všechny byly ověšené netopýry! Byla z toho krásná reportáž a pro mě úžasný zážitek,“ dodává.

Meteor je stále mladý

Josef Kleibl Meteor poslouchá dodnes, i když už to nemá v popisu práce. A pořad se mu i nadále líbí. „Meteor je stále mladý. Zamlouvá se mi způsob, jak ho děláte i propagujete, je dobrý, nemám žádné připomínky,“ vystavil současnému Meteoru skvělé vysvědčení jeho původní zakladatel, dnes bezmála devadesátiletý Josef Kleibl.

PhDr. Josef Kleibl se narodil v roce 1931, po absolvování Filosofické fakulty UK nastoupil roku 1955 do Redakce vysílání pro školy Československého rozhlasu. Od r. 1970 do 1990 byl redaktorem pořadu Meteor, v letech 1990-92 šéfredaktorem hlavní redakce vzdělávání a v období let 1992-93 programovým ředitelem ČRo. Inicioval vznik pořadů Dobrou noc, děti, Meteor, Historia magistra vitae nebo oblíbeného cyklu Hlas pro tento den. Od r. 1964 do 1969 byl zástupcem Čs. rozhlasu v Mezinárodní rozhlasové universitě v Paříži. Dvakrát získal novinářskou cenu Akademie věd, Cenu Čs. Rozhlasu a Cenu generálního ředitele ČRo k 40. výročí pořadu Meteor.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio

Související