Milovníci kávy, pozor! Alternativní kávové kapsle nejsou horší než originál. A ještě ušetříte

26. září 2022

Různé druhy a chutě kávy, jednoduchá příprava. To jsou hlavní benefity kávových kapslí, které donedávna vyrábělo pouze několik firem. Díky konci patentové ochrany se však na trh dostaly i kapsle levnější konkurence. Vyrovnají se originálu? Organizace dTest hledala odpověď u kapslí kompatibilních se systémem Nespresso, přičemž sledovala rozdíly v obsahu kofeinu, přítomnosti nežádoucích látek i chuťových vlastnostech.

Kávový systém Nespresso patří mezi nejznámější a nejstarší. Kapsle tohoto typu ale dnes může kvůli vypršení patentové výroby vyrábět i konkurence. Organizaci dTest proto zajímalo, zda jsou alternativní kapsle lepší, nebo horší než originál.

„Hlavním důvodem testu byl ale i zarážející cenový rozdíl mezi jednotlivými kapslemi, vysvětluje redaktor dTestu Jan Maryška. „Na trhu totiž existují kapsle, které dokážou šálek připravit za 3 koruny 50 haléřů, ale existují i kapsle, kde jeden šálek vyjde na 14 korun 20 haléřů,“ popisuje. Nakonec ale náš test překvapivě ukázal, že v kvalitě se kávy v podstatě téměř neliší.“

Dobrá káva za málo peněz

Do testu bylo zařazeno celkem 11 druhů kávových kapslí kompatibilních se systémem Nespresso. Porovnávány byly z hlediska obsahu kofeinu, senzorické kvality i obsahu nežádoucích látek. „Potěšilo nás, že všechny kávy obsahovaly přibližně 65 mg kofeinu a žádná nebyla ošizena přidáním obilovin.“

Čtěte také

Překvapivé bylo zjištění, že žádná káva neobsahovala pesticidy ani mykotoxiny. „Mírné rezervy měly některé kávy pouze v přítomnosti furanu, což je nežádoucí látka, která vzniká při pražení kávových zrn. S tím ale bojují jak výrobci značkových káv, tak výrobci těch levnějších,“ podotýká Maryška.

Nejzajímavější výsledky ale přineslo senzorické hodnocení. Panel hodnotitelů, který běžně testuje kávovary a ví o kávě velmi mnoho, udělil všem testovaným kapslím dobré známky. „Největším překvapením bylo to, že dobrou kávu najdeme i pod levnější značkou. Nejvyšší bodové ohodnocení si totiž odnesla nejlacinější káva značky Kaufland/K-Classic Lungo.“

Výsledky dTestu:

  • Na prvním místě skončila káva Lungo značky Costa Cofee.
  • Nejvíce bodů ze senzorického hodnocení získala kávaLungo značky Kaufland/K-Classic.

Kam s kapslí?

Zajímavé je i porovnání, jak se výrobci vyrovnávají s ekologickou stopou. Někteří výrobci sázejí na spotřebitelské uvědomění s tím, že spotřebitelé sami kapsli rozeberou a roztřídí jednotlivé materiály podle toho, do kterého kontejneru patří. Originálních kapslí typu Nespresso se dá zbavit systémem zpětného odběru použitých kapslí. Jiní raději spoléhají na kompostovatelný plast, který by se měl za ideálních podmínek rozložit.

„Ne všude jsou ale ideální podmínky. Kapsle na takovém kompostu pak může v netknutém stavu vydržet i roky. A to potom naše kompostování úplně ztrácí smysl,“ uzavírá Jan Maryška.

Spustit audio

Související