Velký test instantních káv přinesl překvapivé výsledky: Na ceně nezáleží!
Je jistě rozdíl mezi tím, když si kávu připravíme v kávovaru, nebo jen horkou vodou zalijeme tu rozpustnou. I u ní se ale vyplatí vědět, co kupujeme, protože složení instantních káv je rozmanité. Liší se chutí, cenou, hořkostí či jemností, obsahem kofeinu a dalších látek.
Instantní kávy byly nedávno předmětem velkého nezávislého testování webové pořadu A dost! v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Bylo do něho zařazeno 22 vzorků, z nichž 18 pocházelo z obchodních řetězců v České republice a 4 z Německa.
Škodlivin ubylo
„Překvapivým zjištěním pro nás bylo, že mezi drahými a levnými kávami nebyl v hodnocení senzorickém – tedy chuť, vůně a tak dále – tak velký rozdíl, jak jsme očekávali,“ říká Vladimír Kocourek z VŠCHT.
Vítězové testu
Chemický rozbor i senzorické hodnocení chuti a vůně určilo tři nejlepší instantní kávy:
Kaufland K-Classic Mocca, Tesco Value a Tchibo Gold Selection
„Kromě obsahu kofeinu jsme se zabývali i hledáním různých škodlivin. Navíc jsme instantní kávy netestovali poprvé, mohli jsme tak srovnávat s výsledky z roku 2015,“ připomíná.
Karcinogenní látky v kávě
Akrylamid – vyskytuje se v potravinách, které se praží, smaží nebo jsou podrobeny vysokým teplotám a zároveň obsahují škrob nebo sacharidy. Jsou stanovené směrné hodnoty, které by výrobci neměl překročit. Akrylamid obsahují všechny kávy, technologickým způsobem pražení ale lze jeho množství redukovat.
Furan – vzniká při formě aromatu. Je silně těkavý, a proto pokud necháme kávu vychladnout, tak částečně vyprchá. Obsahu furanu v kávě se nelze úplně vyhnout, navíc nejsou stanoveny žádné maximální hodnoty. Rozpustná káva ho ale obecně obsahuje nejméně.
Kromě karcinogenních látek mohou kávy obsahovat i plísně, které vytvářejí mykotoxin jménem ochratoxin. „Potěšující je, že kávy v letošní sadě ho obsahují výrazně méně než před dvěma lety. Limit je 10 mg na gram, letos testované kávy ale obsahovaly maximálně 2 mg. Čili péče výrobců je na velmi dobré úrovni.“
Jemná arabica, povzbudivá robusta
A co množství kofeinu, kvůli kterému řada z nás kávu pije především? „Zde je to trošku zavádějící, protože ty nejlepší a nejjemnější kávy druhu arabica ho obsahují méně. Naopak drsnější a výraznější robusta má povzbudivější účinky. Ne vždy je to ale na obalu napsané, nebo se dělají směsi v různém poměru,“ upozorňuje Kocourek. I zde se proto vyplatí číst složení.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.