Je bezkofeinová káva zdravá alternativa? Zůstávají v ní rozpouštědla z výroby? A je opravdu bez kofeinu? Zjišťoval dTest
Káva bez kofeinu je vhodná pro ty, kterým konzumace kofeinu způsobuje obtíže. Typicky se jedná o těhotné a kojící ženy, kardiaky nebo lidi s duševními chorobami. Je ale její pití opravdu bezpečné? Organizace dTest testovala 11 výrobků. Zastoupena byla káva zrnková, mletá i instantní. Kromě procesu dekofeinizace odborníky zajímal obsah nežádoucích látek vzniklých při výrobě nebo to, jestli v kávách nezůstaly nežádoucí látky zvenčí.
Zdravotní účinky pravidelné konzumace kávy už byly vědecky prokázány. Kofein posiluje nervovou soustavu a povzbuzuje mozkovou činnost. U citlivých lidí ale může způsobovat nesoustředěnost, třes nebo zrychlení srdečního tepu. V tomto případě se nabízí pít kávu bez kofeinu.
Čtěte také
Přestože existuje bezkofeinová odrůda kávovníku, na kávu se nezpracovává. „Všechna bezkofeinová káva prochází procesem dekofeinizace, kdy se kofein z kávových zrn odstraňuje chemickým nebo fyzikálním procesem. O způsobu, jakým se káva zbavila kofeinu, se ale na obalu nedočtete,“ vysvětluje redaktor spotřebitelské organizace dTest Jan Maryška.
Proces dekofeinizace
Jak se tedy bezkofeinová káva vyrábí? Jeden z procesů dekofeinizace spočívá v tom, že se kávová zrna ošetří parou, aby se jejich slupka stala prostupnou, a potom následuje louhování ve vodě s přídavkem organického rozpouštědla.
Zprávy z USA hovoří o tom, že v bezkofeinových kávách může toto rozpouštědlo zůstat, pokud proces není vedený správně. Laboratoř provádějící test bezkofeinových káv prodávaných v Česku však toto nepotvrdila.
„Zůstatek methylenchloridu byl ale nalezen pouze v jednom vzorku z jedenácti testovaných značek. Nalezené množství se navíc pohybovalo hluboce pod americkou bezpečnostní hranicí,“ uklidňuje Jan Maryška.
Přesto s kofeinem
Přesto ani káva, která prošla procesem dekofeinizace, nemá nikdy nulový obsah kofeinu. Extrační metody dokážou z kávových zrn odebrat maximálně 98 % kofeinu. „Ve všech případech ale hodnota nalezeného zbytkového kofeinu vyhovovala příslušným legislativním požadavkům.“
Obsah zbytkového kofeinu:
- Nejnižší obsah zbytkového kofeinu byl v kategorii instantních káv nalezen ve značce Perla Decaf.
- Nejvyšší obsah zbytkového kofeinu ukrýval instantní výrobek značky Kaufland/K-Classic.
- U mletých káv se nejlépe dařilo značce illy Decaffeinato.
- U zrnkových si nejlépe vedla značka Café Montana.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka