Je bezkofeinová káva zdravá alternativa? Zůstávají v ní rozpouštědla z výroby? A je opravdu bez kofeinu? Zjišťoval dTest

8. únor 2022

Káva bez kofeinu je vhodná pro ty, kterým konzumace kofeinu způsobuje obtíže. Typicky se jedná o těhotné a kojící ženy, kardiaky nebo lidi s duševními chorobami. Je ale její pití opravdu bezpečné? Organizace dTest testovala 11 výrobků. Zastoupena byla káva zrnková, mletá i instantní. Kromě procesu dekofeinizace odborníky zajímal obsah nežádoucích látek vzniklých při výrobě nebo to, jestli v kávách nezůstaly nežádoucí látky zvenčí.

Zdravotní účinky pravidelné konzumace kávy už byly vědecky prokázány. Kofein posiluje nervovou soustavu a povzbuzuje mozkovou činnost. U citlivých lidí ale může způsobovat nesoustředěnost, třes nebo zrychlení srdečního tepu. V tomto případě se nabízí pít kávu bez kofeinu.

Čtěte také

Přestože existuje bezkofeinová odrůda kávovníku, na kávu se nezpracovává. „Všechna bezkofeinová káva prochází procesem dekofeinizace, kdy se kofein z kávových zrn odstraňuje chemickým nebo fyzikálním procesem. O způsobu, jakým se káva zbavila kofeinu, se ale na obalu nedočtete,“ vysvětluje redaktor spotřebitelské organizace dTest Jan Maryška.

Proces dekofeinizace

Jak se tedy bezkofeinová káva vyrábí? Jeden z procesů dekofeinizace spočívá v tom, že se kávová zrna ošetří parou, aby se jejich slupka stala prostupnou, a potom následuje louhování ve vodě s přídavkem organického rozpouštědla.

Zprávy z USA hovoří o tom, že v bezkofeinových kávách může toto rozpouštědlo zůstat, pokud proces není vedený správně. Laboratoř provádějící test bezkofeinových káv prodávaných v Česku však toto nepotvrdila.

„Zůstatek methylenchloridu byl ale nalezen pouze v jednom vzorku z jedenácti testovaných značek. Nalezené množství se navíc pohybovalo hluboce pod americkou bezpečnostní hranicí,“ uklidňuje Jan Maryška.

Přesto s kofeinem

Přesto ani káva, která prošla procesem dekofeinizace, nemá nikdy nulový obsah kofeinu. Extrační metody dokážou z kávových zrn odebrat maximálně 98 % kofeinu. „Ve všech případech ale hodnota nalezeného zbytkového kofeinu vyhovovala příslušným legislativním požadavkům.“

Obsah zbytkového kofeinu:

  • Nejnižší obsah zbytkového kofeinu byl v kategorii instantních káv nalezen ve značce Perla Decaf.
  • Nejvyšší obsah zbytkového kofeinu ukrýval instantní výrobek značky Kaufland/K-Classic.
  • U mletých káv se nejlépe dařilo značce illy Decaffeinato.
  • U zrnkových si nejlépe vedla značka Café Montana.
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.