Náhražky kávy. Jsou opravdu zdraví prospěšné? A hubne se po nich? Výsledky dTestu
Spotřebitelský časopis dTest porovnal 17 vzorků běžně dostupných náhražek kávy. Které obsahují nejméně cukru? A můžou vám opravdu pomoct s detoxikací organismu?
Přestože už dnes nejde o tak silnou konkurenci kávě, spotřebitelé si v poslední době začali více všímat výživových hodnot. A ruku v ruce s tím se na trhu objevily nové druhy kávovin.
V historii se kávoviny dělaly prakticky ze všeho. Z pecek, žaludů nebo třeba z fíků. Dnes se používá hlavně čekanka, pražené obilí, slad a řepa. „Řepa v kávovinových směsích, typicky v meltě, vytváří zajímavý chuťový vjem,“ říká redaktor časopisu dTest Jan Maryška.
Náhražky nabité zdravím… nebo cukrem
„V kávovinách nenajdeme kofein. Zato obsahují jiné látky, které mohou být pro organismus prospěšné. Například kávoviny obsahující čekanku, tedy cikorky, obsahují rozpustnou vlákninu inulin, která je zdraví přínosná.“
Nejzastoupenějšími živinami v kávovinách jsou ale sacharidy. Nejbohatší na sacharidy jsou kávoviny vyrobené z obilí, ať už z praženého obilí nebo z obilného sladu. Jeden šálek se může rovnat až 4 g sacharidů.
Výsledky dTestu:
- nejméně cukru měla topinamburová Melta Top od Kávovin
- žádné přídatné látky ani problémy v deklaraci se neukázaly ani u vzorku Nestlé Caro
- nízký obsah cukru měla i Vitakáva od Kávovin
Časopis dTest nenašel srovnáním kávovin, co by bylo znepokojivé. Všechny vzorky z hlediska sledovaných parametrů (obsah sacharidů, cukrů, vlákniny a bílkovin) obstály dobře.
Součást redukčního jídelníčku?
Na obalech kávovin se často píše, že detoxikují organismus. Anebo že pomáhají redukovat váhu. Podle Maryšky je tvrzení o detoxikaci nepřípustné. Výrobci tu hrubě překračují povolená pravidla.
Kávoviny ale určitě jde vybírat podle obsahu cukru. Časopis dTest porovnáním zjistil velké rozdíly pohybující se od nuly až po 1 gram cukru v jednom šálku. Nejméně cukru měly topinamburová melta, caro a vitakáva.
Související
-
Při ochutnávce náhražky masa v testu pohořely. Vegetarián ale zklamaný být nemusí
Vypadá jako burger, ale je to burger? Časopis dTest zjišťoval, jak moc se rostlinné alternativy masných výrobků blíží masu nejen chutí, ale taky svojí výživovou hodnotou.
-
Julius Meinl: Kávová legenda se narodila v Čechách
Pamatujete obchody s logem mouřenína s tureckým fezem na hlavě? A víte, že obchodník Julius Meinl, obecně spojovaný v první řadě s Vídní, byl Čech, rodák z Kraslic?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.