Při ochutnávce náhražky masa v testu pohořely. Vegetarián ale zklamaný být nemusí
Vypadá jako burger, ale je to burger? Časopis dTest zjišťoval, jak moc se rostlinné alternativy masných výrobků blíží masu nejen chutí, ale taky svojí výživovou hodnotou.
„Ještě před pár lety se párky s přídavkem sóji považovaly za něco méněcenného. Dnes jsou 100% sójové párky o dost dražší než ty klasické. A třeba mražené párky z hrachové bílkoviny koupíte i za 745 Kč za kg,“ poukazuje redaktor časopisu dTest Jan Maryška.
Chuť masa nenahradíš
Pokud jde o chuťové srovnání, rozhodl se dTest dát alternativní burgery a párky ochutnat lidem, kteří mají zkušenosti s hodnocením masných výrobků. A u nich docela pohořely.
„Paradoxně vůbec nejlepší výsledek z ochutnávky si odnesl zmražený párek, který si v podstatě jako jediný nehrál na to, že je párkem. Většina těchto výrobků se totiž snaží párek absolutně napodobit – jemnou strukturou, barvou, tvarem.“
„Nejlepší hodnocení ze senzoriky si odnesly tyčinky, které byly přiznaně zeleninové a bylo to na nich na první pohled vidět.“
Sója, pšenice, hrách i quinoa
Většina testovaných výrobků byla vyrobena z kombinace sójové a pšeničné bílkoviny. Na trhu jsou ale taky výrobky z quinoy, hrachu, nebo dokonce kapusty.
Kombinace rostlinných bílkovin se využívá proto, že samy o sobě jednotlivé rostliny nejsou na rozdíl od masa spolehlivým zdrojem všech aminokyselin, které lidské tělo potřebuje.
„Výsledné směsné výrobky jsou ale v podstatě kvalitou dost podobné masné bílkovině. A celá řada testovaných vzorků neměla vůbec problém dodat tělu tolik bílkovin jako klasické maso,“ dodává Maryška.
Záleží na úpravě
Test tedy potvrdil, že za masem pokulhávají výrobky z rostlinných bílkovin zejména v chuti. „Na druhou stranu je potřeba uznat, že problémy s ní měli lidé, kteří maso běžně jedí.“ Klíčovým faktorem je v případě chuti i způsob finální úpravy.
„Je velký rozdíl, když si rostlinný burger ogrilujete, vložíte do housky s oblohou a se zeleninou. V této úpravě skoro nemáte šanci poznat, že nejíte maso,“ připojuje Maryška osobní zkušenost.
Vylepšené, ale nezávadné
Alternativy masa mají pověst potraviny plné tzv. éček. Podle zjištění dTestu je sice řada těchto výrobků vylepšena o barviva a látky zvýrazňující chuť, většinou jde ovšem o látky přírodního původu.
Čtěte také
„K barvení byly použity například výtahy z červené řepy a k ochucení drožďový extrakt,“ vyvrací další mýtus Maryška. Výsledky testu dopadly příznivě i pokud jde o obsah pesticidů a nežádoucích mikrobů.
Dietní, ale pozor na alergii
Celkově jsou burgery a párky rostlinného původu méně tučné než jejich masoví bratranci. Najdete v nich ale i mnohem méně nasycených mastných kyselin. A naopak je v nich více těch nenasycených.
„Pro určitý typ diety by tyto rostlinné alternativy tedy mohly být vhodnější než klasické maso,“ myslí si redaktor dTestu. Pozor by si ale měli dát spotřebitelé s alergií na lepek nebo na sóju.
Výsledky dTestu
- Nejvíc bodů v testu získal vegetariánský burger Garden gurmet vegyburger
- Chuťově nejvíc zaujaly mražené párky Ikea Corvmoy.
- Nejhorší hodnocení dostal mražený burger Linda McCartney (za menší množství bílkovin, než slibovala etiketa)
Související
-
Z čeho jsou rybí prsty? Může to být hlavonožec i hrách, zjistil dTest
Časopis dTest otestoval 14 vzorků rybích prstů z tuzemského trhu. Z jakého masa by měly být? A které vám zaručeně nebudou chutnat?
-
Jak při dietě nebo zdravé stravě neselhat? Správná porce Petra Havlíčka
Co je nejzásadnější pro zdravou výživu? Dát přednost vegetariánství nebo masožravosti? Poradce Petr havlíček radí nově každý čtvrtek od 8:18 v pořadu Dobré ráno s D...
-
dTest: Salámy typu Herkules dopadly dobře. Ty současné se ale od těch původních dost liší
Když časopis dTest sáhne na nějakou uzeninu, tak to většinou skončí nějakým lehkým až těžkým problémem. Ukazuje se totiž, že masné výrobky jsou u nás dost šizené.