dTest: Salámy typu Herkules dopadly dobře. Ty současné se ale od těch původních dost liší

10. srpen 2017
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy salám

Když časopis dTest sáhne na nějakou uzeninu, tak to většinou skončí nějakým lehkým až těžkým problémem. Ukazuje se totiž, že masné výrobky v České republice jsou docela dost šizené. Jak dopadl oblíbený Herkules?

„V Herkulesu musí být vepřové a hovězí. Jiné maso je vyloučeno. I to strojně oddělené, tzv. separát. Zkoušky, které měly tyto požadavky ověřit, dopadly dobře,“ potvrzuje Jan Maryška z dTestu. Ve dvou případech ale výrobce na obalu deklaroval větší obsah masa, než byla skutečnost.

Častá otázka

S obsahem masa je ale spojená záludnost, na kterou se lidé často ptají. „Během výroby trvanlivého salámu dochází k sušení. Na konci má tak salám nižší hmotnost než navážené suroviny na začátku. Proto se na Herkulesech neuvádí obsah masa procenty jako třeba u párků, ale informací, že na 100 g výrobku bylo použito 140, 130 nebo 120 g masa. I tady ale platí: čím víc masa bylo použito, tím je salám kvalitnější.“

Retro Herkules

salám

Moderní jsou dnes retro řady různých salámů. Jako originály se ale jen tváří. „Samozřejmě rozdíly za 30 let jsou patrné. Základním znakem staré receptury je, že kromě vepřového, hovězího masa a sádla se do něj dávalo už jenom koření a dusitanová sůl a mikrobiální kultury.“

Za tu dobu se technologie trošku posunula. K lepšímu či horšímu? „V dnešních salámech najdete v drtivé většině ještě přidaná barviva a stabilizátory, které mají barvu udržet a zaručit, aby ten salám vypadal stále stejně.“

A co testy?

„Salámy dopadly poměrně dobře,“ říká Jan Maryška. „Nejlepší hodnocení od nás získal retro salám z Lidlu. V celkovém součtu bodů se díky dobré konzistenci dobře umístil i salám Herkules 1985, který prodává Macro pod svou speciální řadou. A potom tam byla celá plejáda dobrých známek, několik bylo i uspokojivých a dvě byly dostatečné.“

Jediné, za co prý salámy hodně ztrácely, byly vady v konzistenci. „Nevzhledná mozaika, kdy nebylo tukovo-masové zrnění úplně přesné, ale bylo rozplizlé, nebo ty salámy byly příliš měkké a velice často se taky objevovaly závady v chuti,“ uzavírá Maryška.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio