Jak při dietě nebo zdravé stravě neselhat? Správná porce Petra Havlíčka

15. září 2017

Co je nejzásadnější pro zdravou výživu? Dát přednost vegetariánství nebo masožravosti? Poradce Petr havlíček radí nově každý čtvrtek od 8:18 v pořadu Dobré ráno s Dvojkou.

„Pro výživu je nejzásadnější pochopení sama sebe. Aby člověk zjistil, jaký typ stravování mu vyhovuje. Pochopitelně v intencích všeobecného vnímání zdravé výživy: aby se dobře cítil, aby byl zdravý, měl spoustu energie, udržel si váhu a kondici,“ říká Petr Havlíček.

Cesty k tomu podle něj vedou různé. „Vidíte to na té diverzitě. Od vegetariánů až po masožravce. Najdete mezi nimi lidi, kteří jsou v pohodě, i ty, kteří ne. Každému člověku prostě vyhovuje trošičku jiný typ stravování. Nedá se to zmasakrovat do jedné univerzální poučky.“

Už na začátku nepodlehněte tlaku!

Jak se ubránit selhání? „To je právě to, že jsem nepochopil sám sebe. Nepochopil jsem, co od toho života chci. Nepochopil jsem svůj hodnotový systém, nemám ty správné cíle, motivaci. Velmi často totiž na začátku změny podlehne člověk tlaku. Tlaku rodiny, okolí, tlaku emocí,“ vypočítává.

„A pod vlivem tohoto tlaku mění své stravování a svůj životní styl. Nicméně protože ta motivace není dostatečně silná, tak se velmi často vrací zpátky. Úspěšnost změn v životě, ať už se to týká stravování nebo něčeho jiného, není příliš vysoká.“

autoři: peh , Jan Kovařík
Spustit audio