Jednoduchý tip, jak v supermarketu poznat kvalitní párek

9. únor 2017

Dejte si pozor na název párků. Výrobce se totiž může snažit obejít zákon.

„Asi byste řekli, že čím méně tučný párek, tím lepší. To ale není pravda. Tuk vytváří pocit šťavnatosti, který u párků určitě očekáváte,“ vysvětluje Jan Maryška z organizace dTest. Klíčový pro výběr párku je tak obsah masa. Jak ale poznat na první pohled, jestli vás výrobce neklame?

Dejte si pozor na název párků

„Vyhláška definuje párky podle názvů. Pokud se jmenují jinak, už na ně žádná norma neplatí. Pak se musíte dívat na složení výrobku ještě pozorněji.“ Norma totiž řeší složení pouze z označení párků jemných, lahůdkových, vídeňských nebo debrecínských. Takové párky třeba nesmí obsahovat tzv. separát (tj. strojně oddělené maso, které ulpělo na kostech zvířete po odřezu všech obchodně zajímavých částí).

Výsledky dTestu párků ze supermarketu

Organizace dTest laboratorně testovala 15 výrobků s cenou pod 180 Kč / kg. Do jejich testu se dostaly i ty, které neobsahovaly separát. Na druhu nezáleželo. Testovaly se spišské, jemné, vídeňské, frankfurtské i nic neříkající „vepřové párečky“.


Tři nejlepší výrobky (podle dTestu):
Vídeňské párky z Kauflandu (K-Classic)
Lahůdkové párky z Lidlu (značky Dulano)
Jemné párky Řezníkův talíř z Penny Marketu (vysoký podíl masa)


Poslední místa:
Vepřové párky značky Schneider
Frankfurtské párky od Kosteleckých uzenin
Spišské párky z Billy (závady na chuti)

Kde najdete až 94 % masa?

„Test dopadl překvapivě dobře,“ říká Maryška. Ve dvou výrobcích bylo dokonce víc masa, než kolik se deklarovalo na obalu (např. Vídeňské párky masokombinátu Krásno uváděli 65 % masa, obsahovaly ale 94 %).

Tyhle párky nechcete

Ve dvou výrobcích se ale našel i nepřiznaný separát. „Separát jsme našli ale jen u těch výrobků, na které vyhláška nedosáhne. Byly to Vepřové párky a Frankfurtské párky,“ říká Maryška.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio

Související