Julius Meinl: Kávová legenda se narodila v Čechách

Pamatujete obchody s logem mouřenína s tureckým fezem na hlavě? A víte, že obchodník Julius Meinl, obecně spojovaný v první řadě s Vídní, byl Čech, rodák z Kraslic na Karlovarsku?

Obchodník Julius Meinl se narodil v roce 1824. Když mu bylo 26 let, vydal se na zkušenou do Vídně. Napřed sbíral zkušenosti u obchodníků dovážejících koloniální zboží a pak se rozhodl založit si vlastní firmu.

Kávový převrat

Najal si dům na Masném trhu a jeho později vyhlášené „Čím posloužím?“ od něj zákazníci poprvé uslyšeli 5. dubna 1862. Meinlův malý krámek, klasický „koloniál“, se snažil nabízet nejširší druhy zboží. Časem se ale začal specializovat na lahůdky, čaj a hlavně kávu.

Logo

Meinl měl dva druhy „kávových“ zákazníků. Jedni si kupovali zelenou kávu, aby si ji doma sami upražili, druzí nakupovali kávu upraženou, která ale ztrácela dlouhým skladováním svoji čerstvost. A Meinla tak napadlo něco úplně nového: pražení kávy přímo u něj v obchodě! Obchodnický nos ho nezklamal.

Julius Menil junior

Když táta Meinl oslavil sedmdesátku, předal vedení firmy synovi. Firemní kapitál 10 000 zlatých byl rozdělen rovným dílem mezi tři společníky: Julia Meinla seniora, Julia Meinla juniora a Aloise Floderera, manžela dcery Anny a zároveň bratra Meinlovy ženy Theresy.

To vše bylo odsouhlaseno, podepsáno a do vídeňského firemního rejstříku zapsáno v roce 1896. Veřejná obchodní společnost Julius Meinl rychle expandovala. Julius mladší si začal plnit sen o velké firmě. Otevřel filiálku na Mariahilferstraße – ulici, která byla vždy výkladní skříní hlavního města monarchie. K ní přibývaly nové a nové, ve Vídni i mimo ni.

Logo

Smrt na Štědrý den

Krátce před vypuknutím první světové války, to už se blížily devadesátiny starého pána, přešel celý podnik na Julia juniora. Tomu už bylo 44 let a měl zajištěného dědice – desetiletého syna Julia Meinla III.

Na štědrý den roku 1914 Meinl senior zemřel. Jeho syn z rodinné firmy vybudoval největší potravinářský podnik v monarchii složený ze dvou továren, 90 filiálek, 200 skladů v Rakousku, 23 filiálek v Uhrách a dalších koutech Evropy, dávající práci více než 800 zaměstnanců.

Logo

Jaké pracovní podmínky u Meinlů vládly? Jak firma přečkala obě světové války a kdy zavítala do Československa?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související