Pákový, kapslový nebo automatický? Dobrou kávu uvaří všechny kávovary. U některého ale vystojíte důlek

28. březen 2022

Historie pití kávy sahá hluboko do minulosti. Způsobů, jak nápoj s povzbudivými účinky připravit, je dnes mnoho. Řada milovníků kávy však nedá dopustit na pákový, kapslový nebo automatický kávovar. Organizace dTest otestovala celkem 24 modelů kávovarů v širokém cenovém rozpětí. Porotu zajímalo kromě rychlosti přípravy kávy, její teploty nebo napěnění mléka i to, jak pohodlně se přístroje obsluhují.

Kávovar je při přípravě kávy dobrý pomocník, u některých typů kávovarů je však třeba obrnit se pořádnou dávkou trpělivosti. Organizace dTest proto své testování rozdělila do dvou časových úseků a sledovala, jak dlouho jednotlivým modelům trvalo připravit první a posléze druhý šálek kávy.

„U prvního šálku totiž potřebujete kávovar zahřát a jako by rozběhnout. Dobu přípravy ale ovlivňoval i typ kávovaru, vysvětluje redaktorka časopisu dTest Jana Nováková. U automatických kávovarů je potřeba kávu nejprve namlít a nadávkovat, kdežto u pákových a kapslových kávovarů toto odpadá, a doba přípravy je logicky kratší. První šálek tak kapslové a pákové kávovary připravily za 40 sekund, automatickému kávovaru to trvalo zhruba minutu a půl.“

Óda na dobrou kávu

Odbornou porotu zajímaly nejzákladnější funkce kávovarů. Mimo jiné se měřilo, zda má výsledná káva správnou teplotu nebo zda našlehaná pěna neopadne příliš brzy.

Čtěte také

„Výsledky nás mile překvapily. U většiny kávovarů se teplota espressa blížila požadovaným 67 stupňům Celsia. U kapslového kávovaru Lavazza jsme dokonce naměřili ideálních 67,1 stupně Celsia. Tragédie však není ani 58,7 stupně Celsia, které jsme naměřili u výrobku Miele.“

Dobré známky porota udělovala i za našlehání mléka a stálost pěny. „Jenom párkrát jsme snížili hodnocení výhradně kvůli tomu, že pěna nevydržela příliš dlouho,“ potvrzuje redaktorka.

Významnou součástí senzorických zkoušek bylo kromě kvality pěny i hodnocení chuti, barvy, vůně a konzistence kávy. „Degustátoři ochutnávali kávu vyrobenou všemi přístroji a nutno říct, že na všechny pěli ódy. Nejlahodnější kávu však podle nich vytvořil kapslový kávovar De‘Longhi.“

Výsledky dTestu:

  • Nejlépe si ve všech kategoriích vedly modely značky De‘Longhi.
  • Nejlepší poměr cena/výkon měl kávovar značky Beko.

 

Konkrétní výsledky najdete na webu dTestu nebo v únorovém vydání časopisu dTest.

Dvě kávy najednou

Velmi detailně odborníci sledovali také obsluhu jednotlivých kávovarů. Důvodem byl fakt, že jde o jeden z mála přístrojů, který se v domácnosti používá na rozdíl třeba od mixéru nebo vysavače i několikrát denně. „Výsledky ukázaly, že si výrobci s kávovary opravdu pohráli. Z hlediska obsluhy jsme nevytýkali skoro nic. Jen občas jsme narazili na maličkosti typu, že například odpadní nádobka na kapsi nebyla příliš ideální, jako třeba u kávovaru značky Illy,“ upozorňuje Nováková.

Velmi praktickou funkcí byla u některých kávovarů možnost připravovat dvě kávy najednou. Odborníky v tomto případě zajímalo, jestli jsou obě kávy identické a vyvážené z hlediska teploty nebo objemu. „Ukázalo se, že teplota i objem zpravidla byly identické. Pouze pákový kávovar Krups si odnesl školní čtyřku za to, že rozdíl mezi dvěma šálky připravovanými naráz byl 12 mililitrů a 2,5 stupně Celsia.“

Spustit audio

Související