dTest: Vybíráte kávovar na kapsle? Levný výrobek vám udělá stejnou službu jako drahý

26. duben 2018

Redakce dTestu zkoumala 22 přístrojů pro pět různých systémů kapslí. Zjišťovala se délka přípravy kávy, její teplota nebo kvalita „napěňovače“ mléka. Zajímala je taky snadnost obsluhy. Chuť testovalo 10 kávových sommeliérů.

„Všechny přístroje si v dTestu vedly velmi dobře, případně dobře. Nenašli jsme žádný propadák,“ říká redaktor spotřebitelského časopisu Tomáš Haimann. Rozdíly mezi výrobky byly jen vzhledové nebo funkční. „Občas jsme narazili na horší ovládání nebo kávovaru déle trvala příprava nápoje.“

Nekupujte podle ceny

„Je to ukázkový příklad, jak vám může levný výrobek vyrobit stejně dobrou kávu jako ten drahý. Přitom nechci tvrdit, že ten nejlevnější je taky ten nejlepší. Ale spíš zaplatíte za design, kvalitnější materiály a za značku. Ne za kvalitnější kávu.“ Třeba Krups KP 1108 s cenou kolem 1400 Kč dopadl jako jeden z nejlepších, kávovar za 16 000 Kč dopadl hůř.

Co do technologie jsou si samotné kávovary podobné jako vejce vejci. Podstatnější jsou kapsle, které nevyrábějí výrobci přístrojů. Nabídka je sice široká, ale vkládat můžete pouze jediný druh. Řídit se můžete i další nabídkou jejich náplní. „Třeba Nespresso se specializuje pouze na kávu, zatímco Tassimo nebo Dolce Gusto nabízí i čaj, různé kakaa, horké čokolády, sladké nápoje.“

Jak probíhá testování?

Test spočíval ve třech zkouškách. V praktických zjišťovali délku přípravy kávy, teplotu nápoje nebo kvalitu „napěňovače“ mléka. Zajímala je taky snadnost obsluhy a přišel i senzorický test. „Deset kávových sommelierů pak zkoumalo chuť nápoje bez toho, aby viděli jeho přípravu.“ Hodnotili 12 chuťových a senzorických parametrů jako je například vůně, hustota pěny, svíravost, hořkost.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio