Měří teplotu. Na setinu přesně i s odchylkou půl stupně. Který teploměr je spolehlivý? Prozradí dTest

25. leden 2023

V době viróz je nedocenitelným pomocníkem digitální osobní teploměr. Dá se ale na dnešní teploměry spolehnout? Spotřebitelská organizace dTest otestovala 35 druhů běžně dostupných teploměrů – kontaktních, bezkontaktních i těch multifunkčních. Který typ teploměru změří teplotu nejpřesněji? Vyplatí se připlatit si? A dá se ještě pořídit teploměr rtuťový?

K nejpopulárnějším typům teploměrů patří teploměry kontaktní, které měří teplotu nejčastěji v podpaží nebo v ústech. Jde o levné teploměry, u nichž je nutné hlídat zvolený způsob měření. Naměřená teplota se totiž může lišit, vysvětluje redaktor dTestu Michal Mikoláš.

U malých dětí jsou kvůli jednoduché manipulaci oblíbené teploměry ušní, které využívají infračervené záření. Jejich velkou výhodou je rychlost měření. Rozšiřuje se také nabídka bezkontaktních teploměrů, které měří teplotu namířením na čelo. Tyto teploměry jsou ale poměrně drahé. Nejdražší jsou pak teploměry multifunkční, které dokážou změřit teplotu jak v uchu, tak na čele.

Konec jedovaté rtuti

Toho času oblíbené rtuťové teploměry na trhu už k dispozici nejsou, i když asi leckdo při vzpomínce na ně zapláče. Rtuť je ale jedovatý prvek, proto je dnes prodej rtuťových teploměrů zakázán.

Čtěte také

Koupit se ale dají skleněné teploměry, které jsou naplněny galiem nebo slitinou galia, india a cínu. Jejich nevýhodou je, že měření trvá déle a i sklepání je někdy problematické,“ doplňuje Mikoláš.

Spotřebitelská organizace dTest otestovala všechny běžně dostupné typy teploměrů. Do laboratoře jich poslala celkem 35. Hlavním kritériem testu přitom bylo, jak přesně teploměr měří, i to, jak stálé toto měření je. V závěru se ukázalo, že ne vždy cena určuje kvalitu.

Výsledky dTestu:

  • V kategorii kontaktních teploměrů zaujaly první pozice teploměry značky GeraTherm a Dr. Max. Oba teploměry měřily velmi přesně.
  • V kategorii ušních teploměrů získal nejvíce bodů teploměr značky Beurer.
  • V kategorii multifunkčních teploměrů se nejvýše umístil teploměr značky Medisana.
  • Z bezkontaktních teploměrů zaujal první místo teploměr značky Cemio.

Detailní výsledky najdete v aktuálním vydání časopisu dTest.

Zkouška přesnosti

„Náš test ukázal, že ne vždy jsou nejdražší teploměry automaticky ty nejlepší. Vůbec nejhorší bezkontaktní teploměr se lišil dokonce o šest desetin °C. O moc lepší to ale nebylo ani v jiných skupinách. Nejhorší ušní teploměr se lišil o téměř půl stupně a jeden z multifunkčních teploměrů rovněž tak. V průměru ale naše měření nedopadla zas až tak špatně,“ dodává Mikoláš.

Spustit audio

Související