Zavolají, vyfotí i dovedou na místo. Jak podstatná je u chytrých telefonů jejich cena? A jak dopadl pádový test?

31. květen 2022

Výrobci mobilních telefonů chrlí do světa každý měsíc nové a nové modely s nepřeberným množstvím funkcí. Ocení je ale zejména opravdoví fajnšmekři. Běžného uživatele většinou zajímá výdrž baterie a kvalita fotoaparátu. Co dalšího je dobré zvážit před výběrem chytrého telefonu? Udělá dobrou službu i levnější přístroj? Spotřebitelská organizace dTest otestovala 32 různých modelů všech cenových tříd. Nechyběl ani oblíbený test odolnosti.

Mobilní telefony testuje organizace dTest opakovaně. Ve spolupráci s několika dalšími evropskými spotřebitelskými organizacemi je tak možné otestovat v průběhu celého roku většinu telefonů, které se na trhu objeví. V aktuálním testu bylo otestováno 32 nových modelů různých výrobců od běžně dostupných až po ty nejdražší.

Čtěte také

Při výběru nového telefonu je nutné si ujasnit, co všechno budete s telefonem dělat a jaké máte potřeby, doporučuje redaktor dTestu Tomáš Jeřábek. Pokud třeba používáte telefon jako navigaci v autě, vybírejte si telefon nejenom s dlouhou výdrží baterie, ale také s vysokým jasem, abyste na displeji viděli mapu i na přímém slunci.

Naopak pokud budete chtít často fotit momentky a umísťovat je na sociální sítě, měla by Vás nejvíce zajímat kvalita fotoaparátu nebo jak kvalitně telefon natáčí videa.

Test odolnosti

Kromě výdrže baterie recenzenty zajímala také kvalita displeje, celkový výkon zařízení, jak snadno se telefon obsluhuje, jak se s ním telefonuje, jak kvalitně přenáší zvuk, ale také to, jak jsou telefony odolné. Všechny modely proto byly podrobeny oblíbenému pádovému testu.

Přístrojů, které by nevydržely test odolnosti, bylo ale překvapivě málo, říká spokojeně Tomáš Jeřábek. I běžný telefon, který se neprezentuje jako model se zvýšenou odolností, je velmi odolný.“

Výsledky dTestu:

  • Nejlépe se dařilo telefonům výrobců Samsung, Sony, Google a Chiaomi v horní polovině cenového spektra (20 000 až 30 000 korun).
  • Nejnižší hodnocení získaly nejlevnější telefony (levnější než 3000 korun).

Konkrétní výsledky najdete v květnovém vydání spotřebitelského časopisu dTest nebo na webových stránkách organizace dTest.

Momentkové focení

Jak už bylo naznačeno, telefon už dávno není jen prostředkem pro telefonování. S jakou cenou je však nutné počítat, chcete-li si pořídit telefon s kvalitním fotoaparátem na momentkové focení? „Na běžné focení je většina telefonů dostačující. Na druhé straně v oblasti fotoaparátů je zdaleka největší rozdíl v kvalitě mezi drahým a levným přístrojem.“

Přesto nelze říci, že by vysoké ceny přesahující 40 000 byly opodstatněné. „Některé velmi drahé přístroje byly zklamáním. Jsou to vlastně úzce zaměřené přístroje na jednu vlastnost, které podřizují všechno ostatní.

Chytrý telefon lze pořídit již za tři tisíce korun. Jeho kvalita se ale podle Jeřábka pohybuje na spodní hranici použitelnosti. Levné modely mají nekvalitní baterii s nízkou kapacitou a poměrně velkou spotřebu. Pokud se ale posuneme trochu výše a budeme se bavit o chytrých telefonech do 5000 korun, najdeme telefony s poměrně dobrou výdrží až jeden den. Skutečně nejlépe hodnocenými přístroji byly v našem testu ale ty velmi drahé.“

Spustit audio

Související