Poskytují bezdrátová sluchátka kvalitní zvuk? Co je funkce ANC? A jsou lepší špunty, pecky nebo klapky? Zjišťoval dTest

21. únor 2022

Výhoda bezdrátových sluchátek je v absenci kabelu. To vítají nejen příznivci sportu, ale všichni, kteří mají rádi nerušený poslech. Časopis dTest otestoval 35 druhů bezdrátových sluchátek v cenovém rozpětí od 1000 do 15 000 korun. Zastoupeny byly nejen pecky a špunty do uší, ale sluchátka spojená hlavovým mostem. Porotu zajímala mimo jiné výdrž baterie, funkce aktivního potlačení okolního hluku i to, jak jednotlivá sluchátka držela v uších.

Všechna testovaná sluchátka byla určena pro bluetooth přenos. Jejich zvukovým zdrojem tedy bývá mobilní telefon, tablet nebo jiný přístroj, který disponuje bluetooth signálem. Zastoupena byla jak sluchátka, která se vkládají do uší, tedy pecky nebo špunty, tak sluchátka, která jsou spojena hlavovým mostem.

Špunty vs. pecky: Jaký je rozdíl?

„Rozdíl mezi peckami a špunty je v tom, že pecky se nevkládají do uší tak hluboko. Špunty by tedy teoreticky měly poskytovat lepší zvukový zážitek,“ vysvětluje redaktor časopisu dTest Michal Mikoláš.

„Sluchátka s hlavovým mostem se pak dělí na tzv. klapky, které přiléhají k uším, a velká sluchátka, která zakrývají celé ucho,“ pokračuje.

Nerušený poslech

Odborníky v prvé řadě zajímalo, jak jednotlivá sluchátka přenášejí zvuk. „V rámci poslechových testů jsme vybrané porotě pouštěli nahrávky klasické hudby, jazzu, rocku, ale také mluvené slovo. Hodnotila se reprodukce vysokých a nízkých tónů, vyváženost zvuku, prostorovost nebo třeba šum.“

Test ukázal, že při výběru sluchátek se nevyplatí šetřit. Nejlevnější sluchátka totiž nedopadla v kategorii kvality zvuku nejlépe. „Nedá se ale automaticky říct, že by nejdražší sluchátka musela být nutně ta nejlepší,“ přiznává redaktor.

Naprostá většina testovaných sluchátek disponovala funkcí aktivního potlačení okolního hluku (technologie ANC). Taková sluchátka mají v sobě zabudovaný mikrofon, který dokáže rozpoznat hluk z okolí. Sluchátka pak díky vlastním zvukovým vlnám tento zvuk umí vyrušit.

Výsledky dTestu:

Špunty a pecky:

  • Nejlepší hodnocení získala sluchátka Jabra Elite 85t společně se Sony WF-1000XM4.

 

Sluchátka kolem uší:

  •  Nejvíce bodů získala sluchátka Apple EirPods Max, JBL Life 660MC.

 

Sluchátka na uši:

  • Nejvýše se umístila sluchátka JBL Lite 460NC.

Výdrž baterie

Samostatný blok zkoušek se týkal výdrže baterie, přičemž špunty a pecky se obvykle nabíjejí v samostatném pouzdru, které funguje jako power banka. Větší sluchátka s hlavovým mostem se pak nabíjejí podobně jako třeba mobilní telefon přes USB port.

„Test výdrže baterie přinesl poměrně zajímavé výsledky. Menší výdrž mají obvykle sluchátka do uší. V našem testu takováto sluchátka nejdéle vydržela 11,5 hodiny, nejméně tři hodiny. Kromě toho jsme také zkoušeli, jak dlouho sluchátka do uší vydržela hrát po krátkém rychlém nabíjení. Maximum byly čtyři hodiny.“

Ve zcela jiných řádech se pak výdrž baterie pohybovala u velkých sluchátek s hlavovým mostem. „Nejlépe dopadla sluchátka Marshall Major IV, která vydržela hrát 44 hodin.“

Spustit audio

Související