dTest: Nejlevnější tablety mnoho užitku nenadělají. Trochu si připlatit se vyplatí

10. leden 2022

Tablety slouží jako zdroj informací, zábavy nebo jako prostředek komunikace. V mnohém už nahradily stolní počítače a notebooky. Hlavně proto, že jsou lehké, snadno přenosné a na rozdíl od chytrých telefonů mají větší displej. Jaký ale vybrat? Časopis dTest otestoval 11 tabletů značek Apple, Samsung, Lenovo nebo Alcatel.

Do testu byly zahrnuty tablety malé i velké, levné i drahé. Vedle modelu za 2000 korun jsme testovali i tablet za 35 000, přibližuje redaktor časopisu dTest Tomáš Jeřábek. 

U všech tabletů jsme posuzovali dílenské zpracování, mobilitu, přítomnost a druhy konektorů. Zkoumali jsme baterii a displej, přičemž nás zajímal i celkový výkon tabletů. Sledovali jsme také věci spojené s obsluhou. Jedny z nejdůležitějších zkoušek byly zkoušky multimediálního užití, doplňuje expert na elektroniku.

Zlatá střední cesta

Většina testovaných tabletů prošla všemi zkouškami velmi dobře, až uspokojivě. Pouze dva tablety si vedly hůře. „Jednalo se překvapivě o jeden z nejoblíbenějších modelů od firmy Samsung. Naopak u nejlevnějšího tabletu v testu od firmy Alcatel se horší umístění dalo vzhledem k ceně pochopit.“

Překvapením podle Jeřábka ovšem nebyly výsledky tabletů od firmy Apple, která dlouhodobě zaujímá dominantní postavení na trhu. Cena je vyšší, ale odpovídá kvalitě. Máte-li tedy prostředky na koupi tabletu od firmy Apple, neuděláte chybu.

Přesto u tabletů neplatí, že čím víc za něj zaplatíte, tím lepší model dostanete. Určitě platí, že nejlevnější tablety mnoho užitku nenabídnou. Nejsou výkonné, nemají pokročilé chlazení, nemají kvalitní displeje. Překročíte-li ale hranici 15 000 korun, nárůst užitné hodnoty už nebude úměrný ceně.

Výsledky dTestu:

  • Na špici se umístily všechny tablety značky Apple. S menším odstupem pak následovaly tablety Lenovo a Samsung.
  • Nejhůře se umístil nejlevnější tablet Alcatel Smart Tab 7. S virtuální klávesnicí také špatně pracoval tablet Samsung Galaxy Tab S7 FE.

Tablet, nebo počítač?

Při koupi tabletu je tedy důležité popřemýšlet, co od něj očekáváte. V oblasti profesionálního užití totiž hrají pořád ještě prim stolní počítače. A to zejména kvůli chlazení, které se do tabletu nevejde. 

Na běžné prohlížení, přehrávání videí a hraní méně náročných her postačí drtivé většině uživatelů menší a levnější tablet. Náročnější aplikace zvládne dobře větší tablet s větším displejem a s výkonnější baterií,“ uzavírá Tomáš Jeřábek.

Spustit audio

Související