Došla vám trpělivost s vaším operátorem? Jak přejít k jinému, radí časopis dTest

6. září 2020

Praktiky telekomunikačních společností mnohdy spotřebitelům přidělávají vrásky na čele. Jak se účinně bránit?

Jedním z nejčastějších důvodů ke špatné náladě bývá podivná cena za služby, kterou se zákazník dovídá z došlé faktury. Měl by operátor upozornit klienta, že se chystá zdražovat?

„Změna ceny spadá do změny smlouvy. Operátor musí vždy o změně cen dopředu informovat. A to minimálně jeden měsíc před tím, než změna nabyde účinnosti,“ říká právník časopisu dTest Marcel Ivánek.

O změně může informovat třeba na svých webových stránkách. Není přitom relevantní, jakou smlouvu má klient uzavřenou. „Pokud ale informaci operátor nepodá, můžeme navýšenou fakturu reklamovat.“

Změny po telefonu

Změna tarifu po telefonu už nebude možná. Vždy bude nutné odsouhlasit písemný text

Běžnou praktikou bývá, že operátor nabízí změnu tarifu po telefonu. Marcel Ivánek ale uklidňuje, že toto už v budoucnosti nebude možné bez dalšího odsouhlasení spotřebitele.

„V praxi to bude vypadat tak, že klientovi přijde například prostřednictvím e-mailu text, který bude muset odsouhlasit.“

Smlouvu obecně lze skrze telefon uzavřít, ale pravidla jsou stejná jako u každé jiné smlouvy. „Musejí být dopředu sděleny všechny informace. Pokud se tak nestalo, je to důvod k reklamaci nebo k námitce na vyřízení reklamace pro Český telekomunikační úřad,“ radí právník.

Reklamaci je možné podat do dvou měsíců od vyúčtované služby. Operátor má poté ze zákona lhůtu na vyřízení jeden měsíc. „Pokud klient reklamuje například pomalý internet, měl by operátor během reklamační doby problém vyřešit a přiměřeně snížit cenu za to, co nefungovalo, jak mělo.“

Přechod jinam

Dříve byl přechod k jinému operátorovi poměrně složitý proces. Dnes jde o jednoduchou záležitost. „V podstatě stačí, aby spotřebitel zašel za novým operátorem, který během tří pracovních dnů vše vyřídí za něj. Přičemž telefonní číslo může být mrtvé maximálně jeden pracovní den,“ vysvětluje právník dTestu.

Na rychlost převodu telefonního čísla k jinému operátorovi nemá vliv ani typ smlouvy. „Podstatné je, že pokud má klient smlouvu na dobu určitou a ukončuje ji během prvních tří měsíců, stávající operátor po něm může chtít úhradu. Většinou ve výši 5 % toho, co by mu spotřebitel měl zaplatit do konce trvání smlouvy.“ 

V případě předplacených karet nevyčerpaný tarif nepropadne. Stačí požádat o vrácení zbylých peněz.

Nepříjemnou komplikací ale bývá situace, kdy spotřebitel získal ke smlouvě zvýhodněné zařízení (tablet a podobně). V tomto případě může operátor požadovat úhradu. „O tom by ale operátor měl informovat při uzavírání smlouvy,“ nabádá k opatrnosti Marcel Ivánek.

Spustit audio

Související