Sluchátka jedině velká. Pecky ne. Poškození sluchu jsou nevratná, varuje přední český odborník

4. duben 2018

Sluch patří k nejdůležitějším smyslům a lidi přitom dělají všechno, aby o něj přišli. Používají sluchátka do uší, chodí na rockové koncerty a na silvestra odpalují petardy. Ztráta sluchu je přitom definitivní.

O zrak lidi pečují. O sluch skoro vůbec. „Přitom je to jediný orgán, který funguje neustále od narození až do smrti. Oči při spánku zavíráme,“ vysvětluje přední český otorinolaryngolog Aleš Hahn. „Když už je sluch poškozený, je to nevratný jev.“ Degenerativní procesy dokážou lékaři jen zpomalit.

Horší než metal jsou snad jen petardy

Na hlukový smog narazíte všude: v ulicích, nákupních centrech i kavárnách. Po rockovém koncertu můžete několik hodin trpět tinnitem: hučením, zvoněním a pískáním v uších. To ale za pár hodin přejde. Střelba nebo silvestrovské petardy už můžou být vážně nebezpečné. „Může dojít k poškození vláskových buněk a s tím se nedá dělat absolutně nic.“

Kapitola sama pro sebe jsou hudebníci. Aleš Hahn jich prý léčí hodně. „Ale je to jejich povolání. U symfonických orchestrů záleží třeba na tom, kde hudebník sedí a kde je jaký nástroj. Vedle činelů je zvuková expozice obrovská. Hudebníci z metalových kapel velmi často trpí tinnitem. Porucha sluchu tam je.“

Sluchátka a sluchová hygiena

„Tinnitus je velký problém. Trpí tím velká část populace. A mám hodně pacientů se somatickým tinnitem.“ Ten souvisí se způsobem života. „Není to jen nošení těžkých břemen, ale i sezení u počítače.“ Příčinou může být i silný emoční zážitek. Léčení je komplikované.

„Pacientovi můžeme pomoci tím, že tinnitus zmírníme. Pomáhá i muzikoterapie.“ Sluchová hygiena je velmi důležitá. „Lidi by měli eliminovat hlasitou hudbu. Když už sluchátka, tak velká. Ne pecky,“ radí Aleš Hahn.

Slyšet neznamená rozumět

„Sluch by měl sloužit bez problémů do 60–65 let.“ Platí to pro muže i ženy bez rozdílu. „Mí pacienti si nejvíc stěžují na to, že slyší, ale nerozumí. Když je tam hlukové pozadí, nejsou schopni abstrahovat slova.“ V tomto případě by měli jít na ORL, kde jim lékař stanoví úroveň sluchové ztráty.

Sluchadla je pak vrátí do života. „Musí tam být ale zbytky sluchu,“ upozorňuje Hahn. Dnes jsou tyto pomůcky na technicky vynikající úrovni. Přesto podle statistik se je 30 % lidí stydí nosit. „Dnes už nejsou prakticky vidět. Na první pohled si jich nevšimnete.“

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio