Vladimíra Dvořáková: Koalice Spolu, Piráti a STAN? Zaplať pánbůh, že se Praha vrátí do normálu

15. únor 2023

Praha bude mít bezmála pět měsíců po volbách své vedení. V čele metropole zasednou zástupci koalice Spolu, Pirátů a hnutí STAN. Novým primátorem by měl být zvolen Bohuslav Svoboda z ODS. Proč byla jednání tak komplikovaná? V čem je Praha tolik specifická? Politoložka Vladimíra Dvořáková v audiozáznamu ještě přiblíží, jak se proměnilo hnutí ANO, jak bude probíhat boj o voliče SPD a sociální demokracie, i to, jak vnímat kauzu exposlance Feriho.

„Sestavení rady hlavního města Prahy provázely po celou dobu velké komplikace. Je tedy dobře, že se situace konečně dostane do normálu,“ přitakává v pořadu Jak to vidí... politoložka Vladimíra Dvořáková.

„Z politologického hlediska je podstatné, že se bude vládnout ve stejné struktuře, jako je vládní koalice. Praha je velmi významná a dlouho se spekulovalo o tom, jestli náhodou nedojde ke spojení Spolu s ANO. Během prezidentské volby ale bylo jasné, že tento krok není možný,“ dodává.

Jablka svárů

Proč jednání trvala tak dlouho, je podle Dvořákové těžké nějak jednoduše vysvětlit. Vstup do magistrátní koalice dlouhou dobu blokovali Piráti. „Nakonec ale určitých ústupků dosáhli. V radě budou mít jednak poměrně silné zastoupení, jednak získali místa, která jsou důležitá z hlediska jejich programu.“

Čtěte také

Jednání se zpozdila i kvůli postoji zastupitelky zvolené na kandidátce Spolu Hany Kordové Marvanové, která v prosinci odmítla s hnutím ANO zvolit primátorem Bohuslava Svobodu. „Hana Marvanová byla vždycky svéráznou političkou, která zastávala svůj autonomní názor a velmi často se nepřizpůsobovala většině, ve které působila. Myslím si, že měla tentokrát opravdu obavy z toho, že pokud bude zvolen primátor za pomoci ANO, bude to první krok k tomu, aby nakonec vznikla zmíněná koalice Spolu a ANO,“ domnívá se Dvořáková.

Podstatnou roli hrálo i to, že Praha je nejenom hlavní město, ale také instituce, která disponuje obrovskými finančními prostředky. Zároveň zde podle politoložky dochází k největšímu soupeření mezi Spolu, Piráty, hnutím STAN, případně Prahou sobě. „Praha je méně zaměřená na to, volit jednoznačné populisty nebo volit levicově. Je liberálně konzervativní. A jde tedy o to, kdo získá větší podporu v tomto liberálně konzervativním proudu. Snaha zakotvit se v Praze, a tedy zakotvit se i v celostátní politice je tu zcela jednoznačná. Proto se Piráti tolik snažili získat v rámci koalice větší vliv.“

Nový primátor

Novým primátorem by měl být na radě zastupitelstva zvolen Bohuslav Svoboda z ODS. Dle svých slov se stane řadovým poslancem a rezignuje na členství ve výborech sněmovny, ve správní radě VZP a vzdá se i postu přednosty gynekologické kliniky.

„Ke kumulaci funkcí by opravdu docházet nemělo. Že se jich vzdal, je podle mě dobře. Přece jenom post primátora je velmi důležitý. Je to tedy i důležitý vzkaz voličům, protože vést Prahu a dělat k tomu spoustu dalších věcí prostě nepůsobí dobře,“ uzavírá Vladimíra Dvořáková.

Spustit audio

Související