Václav Hořejší: Je možné, že i proti covidu budeme jednou nosit pilulku v kabelce

27. leden 2022

Čísla pozitivně testovaných lidí kvůli nakažlivé variantě omicron stoupají a covid-19 se ani po dvou letech nedá považovat za běžné respirační onemocnění. Kdy budou dostupné slizniční vakcíny, které fungují jako sprej do nosu? A kdy bude běžně k dispozici účinné virostatikum?

Není tajemstvím, že původní předpoklad vědců byl, že vakcinovaní lidé budou před virem chráněni dlouhou dobu. Možná by tomu tak skutečně bylo, kdyby v populaci kolovaly původní dvě varianty.

Čtěte také

Přišly ale nakažlivější delta a omicron. Takže i lidé, kteří jsou očkovaní, můžou být infikovaní. Neznamená to ale, že vakcíny nefungují,“ brání je molekulární imunolog Václav Hořejší.

„Tito lidé mají infikované sliznice horního traktu dýchacího. To hlavní ale je, že díky vakcíně jsou chráněni proti těžkému průběhu onemocnění a proti úmrtí, zdůrazňuje host Zity Senkové v pořadu Jak to vidí...

Vakcína jako sprej do nosu

Současné vakcíny bohužel slizniční imunitu zajistit neumí. Přesto se na nich pracuje už dlouho, protože obdobný problém se řeší například u chřipky. Zatím ale tyto vakcíny dobře fungují jen na zvířecích modelech. Na vakcínu, která by se aplikovala jako sprej do nosu a chránila by i naše sliznice, si ještě musíme počkat.

Čtěte také

Na sliznice pravděpodobně nebude účinná ani klasickým způsobem vyrobená vakcína Novavax, která by se měla do České republiky dostat letos na jaře. Jde o vakcínu aplikovanou do svalu, tudíž na sliznice nezafunguje. Je ale možné, že bude poskytovat delší ochranu. A určitě bude přijatelnější pro lidi, kteří iracionálně odmítají mRNA a vektorové vakcíny.

Farmaceutické firmy rovněž pracují na vývoji univerzálních vakcín. Dostupné informace jsou ale podle Václava Hořejšího zatím příliš vágní. V principu by ale mělo jít o vakcínu, která bude obsahovat několik různých mRNA, každá kódující jinou variantu viru. Dokonce by některé varianty mohly kódovat něco, co tady ještě nebylo, ale o čem je docela dobře možné, že by se objevit mohlo.

Pilulka do kapsy?

Výzkum pokračuje i v oblasti antivirotik. Podle imunologa mohou účinná antivirotika změnit situaci natolik, že budeme jednou nosit lék v kabelce. Nejnadějnější lék Paxlovid se už začal používat, i když ještě neproběhly všechny fáze klinických studií.

Čtěte také

Princip léku je ale ověřený na jiných virech, zejména na viru HIV. Klinické studie ukázaly, že lék zabraňuje ve více než 90 % případů těžkému průběhu onemocnění, mnohdy dokonce vůbec nedovolí onemocnění propuknout. Dobré je, že se podává ústy.

O širokospektrálním nasazení v populaci se nicméně zatím neuvažuje. Vedlejší účinky léku ještě nebyly dostatečně prozkoumány. Vypadá to ale velmi nadějně,“ pochvaluje si imonolog na Dvojce.

„Skvělé by bylo, kdyby se antivirotika podobně jako u viru HIV podávala v kombinaci, v koktejlu dvou nebo tří různých. Protože právě toto by viru bránilo v tom, aby si vytvářel takové varianty, které by byly odolné proti jednomu antivirotiku.

Další témata rozhovoru: varianta omicron a výhledy do budoucnosti; rozvolnění opatření; 100 let od prvního použití inzulínu v praxi.

autoři: Zita Senková , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.