Nebraňte se očkování. Vakcíny fungují, ujišťuje virolog Jiří Černý

8. březen 2021

„Očkování je strašně důležité. Sníží množství viru, které tady cirkuluje v populaci a i v případě vakcín, o kterých se tvrdí, že nefungují, tak fungují,“ potvrzuje.

„I v případě AstraZenecy bylo prokázáno, že vás ochrání před nejtěžším průběhem onemocnění Covid-19. I proto má smysl se očkovat,“ ujišťuje evoluční virolog, podle kterého se tak každopádně sníží riziko nejhoršího dopadu viru na lidský organismus. „Nebudete chráněni na sto procent, ale pořád je to lepší, než, s prominutím, drátem do oka.“

Je před námi lék?

„Léků tady už bylo velké množství a všechny vzbuzovaly velké naděje, ale nakonec vedly do jisté míry ke zklamání. Důležité je, než se začnou masivně používat, aby byly správně otestované, aby lékaři necpali pacienty něčím, co jim neudělá dobře. A aby vedlejší efekty byly co nejmenší.“

Jiří Černý apeluje na použití zdravého rozumu. „Teď se hodně zmiňuje Ivermektin, ale je to léčivo, které neprošlo klinickými testy. Rozhodně není vhodné, aby si ho lidé někde pokoutně sháněli, a používali lék, který je určen k veterinárnímu použití, a sami si ho dávkovali. Tím uděláte víc škody, než užitku,“ varuje odborník.

Jaké je chování virů? Co by si o nás vir mohl myslet, kdyby mohl uvažovat? Jaké otázky si kladl před rokem? Může nám imunita uškodit?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související