Jiří Hošek: Sputnik V je opravdu dobrá vakcína. Rusko ji ale používá k rozeštvání Evropské unie

19. únor 2021

O ruskou vakcínu proti covid-19 má zájem čím dál víc zemí. Její objednání zvažuje nově Chorvatsko. Ještě před jejím schválením Evropskou lékovou agenturou. Je to tak dobře? A jak se má k tomu postavit ČR?

Ruskou vakcínou proti covid-19 Sputnik V už očkuje nejméně 15 států. Argentina, Brazílie, Tunisko, Spojené arabské emiráty... Její objednání zvažuje nově Chorvatsko. A to ještě před tím, než její použití v Evropské unii schválí Evropská léková agentura.

Povýšit politiku nad zdraví a životy lidí je hluboko pod úroveň mého vkusu. Sputnik V je vakcína s vynikající účinností a v situaci, ve které se nacházíme, by s ní šlo naočkovat dobrovolně miliony lidí na Slovensku.
Slovenský premiér Igor Matovič na Facebooku

Taky Spallanzaniho institut pro infekční nemoci v Římě vydal kladné stanovisko k účinnosti a bezpečnosti Sputniku V. A Budapešť už využila možnost nouzového povolení i bez evropských úřadů a ruskou vakcínu aplikuje.

Vakcína jako trojský kůň

„Vzhledem k tomu, že taky čtu odborné studie, tak mám pocit, že Sputnik V je opravdu dobrá vakcína,“ říká na Dvojce v pořadu Jak to vidí... Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora serveru Seznam Zprávy.

Čtěte také

„Na druhou stranu se chování Ruska nedá hodnotit jinak, než že vakcínu Sputnik V používá jako trojského koně k rozeštvání zemí Evropské unie,“ varuje host Zity Senkové.

Rusko nemá vakcínu ani pro sebe

„Vycházím z toho, že výrobce vakcíny, Rusko, tvrdí, že zažádal o schválení Sputniku V u Evropské lékové agentury. Ta ale opakovaně, včetně tohoto týdne, řekla, že žádnou oficiální žádost nedostala. Dostala prý jen část dokumentace a čeká na další, aby vůbec proces schvalování mohl začít.“

„To mě vede k přesvědčení, že Rusko stojí o to uzavírat mimo rámec EU dvoustranné dohody. S Maďarskem, s Chorvatskem, výhledově třeba se Slovenskem,“ myslí si Hošek. „Další věc je, že Rusko není schopné vyrábět vakcínu ani pro svoje vlastní obyvatelstvo.“

Výroba Sputniku v Německu?

Přední český virolog Libor Grubhoffer už pro Český rozhlas řekl, že princip Sputniku V je dobrý, nicméně on osobně nedůvěřuje při výrobě ruským úřadům. Rakouský kancléř Sebastian Kurz chce vyrábět ruské i čínské vakcíny přímo ve své zemi, pokud by je neschválila Evropská agentura pro léčiva. 

Čtěte také

„Česko může říkat, že Sputniku V nebrání, ale že by to mělo podléhat schválení Evropské lékové agentury. A je tam podmínka, že by na výrobu vakcíny měl být jeden závod na území členského státu Evropské unie.“

„Víme, že proběhla sondáž v Rakousku. Víme o nějakých pokusech v Německu s firmou Bayer. Když Sputnik V bude mít schválení od Evropské lékové agentury a bude domluveno, že se bude vyrábět i v Německu ve firmě Bayer, tak bych dal jednoznačně zelenou.“

Další témata rozhovoru: historie a současnost Visegrádské skupiny; obnovení hraničních kontrol; jak nás vidí v zahraničí; vakcinace; společný postup EU v době pandemie; fotbal v době pandemie; vakcína Sputnik; cesta z pandemie.

autoři: Zita Senková , Jiří Hošek , rota
Spustit audio

Související