Libor Grubhoffer: Mnozí původci nemocí mají schopnost měnit svůj kabát. Vývoj vakcín je tak velmi obtížný

22. leden 2021

Problematika vývoje vakcín zaujala kvůli současné pandemii koronaviru širokou veřejnost. Zatímco ale proti onemocnění covid-19 se již očkuje, řada nemocí stále snažení vědců urputně odolává.   

Čtěte také

Ve světě vědy a výzkumu není onemocnění covid-19 zdaleka jedinou výzvou. V současné době neexistuje například účinná vakcína proti lymské borelióze, na rozdíl od klíšťové encefalitidy. Neúspěšný byl zatím výzkum i v případě malárie nebo HIV. 

I když lymskou boreliózu i klíšťovou encefalitidu přenášejí klíšťata, vakcína proti lymské borelióze klade obrovský odpor už po několik desetiletí. Není to ale nic ojedinělého. Mezi původci infekčních nákaz máme několik takových příkladů, kde vývoj vakcíny velice odolává lidskému snažení, potvrzuje v pořadu Jak to vidí... profesor molekulární buněčné biologie a genetiky Libor Grubhoffer.

Schopnost měnit kabát

Důvodem opakovaných nezdarů ve vývoji účinné očkovací látky je velmi často velká proměnlivost původců onemocnění a jejich schopnost měnit svůj kabát. To způsobuje, že imunitní systém hostitele je zmaten.

Čtěte také

A právě zrádné bakterie z rodu Borrelia jsou nadány velkou schopností ošálit imunitní systém člověka. Zatím jsme proto nebyli schopni najít žádný společný jmenovatel, který by vyprovokoval tvorbu protilátek a buněčných faktorů imunity natolik komplexně, aby pokryl druhovou pestrost borelií, které způsobují lymskou boreliózu, říká host Dvojky.

Libor Grubhoffer uvádí, že v současné době je známo 22 druhů bakterií způsobujících lymskou boreliózu. Čtyři z nich již byly usvědčeny a chyceny za pačesy, ale ty ostatní jsou velmi podezřelé.

Naděje nikdy neumírá

Naštěstí se vždy čas od času objeví naděje na posun ve vývoji vakcíny, jako tomu bylo například před půl rokem v případě lymské boreliózy. Parazitologové z Biologického centra Akademie věd tehdy velmi úspěšně otestovali očkovací látku, kterou vyvinul přední americký farmaceutický koncern Sanofi.

Výsledek byl úžasný, až jsme tomu nechtěli věřit. Kolegové zaznamenali stoprocentní účinnost zkoumané látky proti nejrozšířenějšímu druhu u nás, druhu Borrelia afzelii. Stoprocentní účinnost ale měla látka i na druhé straně oceánu proti americkým druhům borelií. Nabyli jsme proto znovu velkého optimismu, že tentokrát by se to mohlo skutečně podařit, uzavírá virolog.

Další témata rozhovoru: geneticky upravené pivo; inspirace jídelníčkem goril; britská mutace koronaviru; účinnost očkovací látky proti onemocnění covid-19.

autoři: Zita Senková , Libor Grubhoffer , opa
Spustit audio

Související