Imunolog Hořejší: Bývali jsme téměř velmocí ve vývoji vakcín. Měli bychom v tom pokračovat

9. březen 2021

Ze strategických důvodů by bylo dobré pokračovat ve výrobě vlastní vakcíny. Ne kvůli současné pandemii koronaviru, ale protože musíme počítat s tím, že v budoucnosti mohou přijít další. Říká to molekulární imunolog Václav Hořejší.

Čtěte také

Česká vakcína by podle imunologa Václava Hořejšího neřešila současnou situaci, protože už existují kvalitní vakcíny, které se používají nebo budou používat i v České republice. „Musíme ale počítat s tím, že i v budoucnosti budou přicházet nové pandemie, ať už koronaviru nebo chřipkového viru nebo jiných,“ poznamenává v pořadu Jak to vidí... molekulární imunolog Václav Hořejší.

Nezisková výroba léků

Dodává, že v poměrně nedávné minulosti Československo bývalo až skoro velmocí ve vývoji a výrobě vakcín, to jsme ale ztratili. „Já bych se přimlouval, aby se to pojalo jako strategický plán k tomu, abychom si tady vybudovali infrastrukturu výroby a vývoje očkovacích látek a obnovili náš kdysi velice silný farmaceutický průmysl,“ říká Hořejší.

Český farmaceutický průmysl by byl schopen podle Hořejšího vyrábět například léčiva na neziskové bázi. „Je spousta léků, o které nemají soukromé firmy založené na zisku zájem, protože je málo potenciálních pacientů,“ poznamenává molekulární imunolog.

Lidé si chtějí vakcínu vybrat

Hořejší zmiňuje například také iniciativu Rakouska a Dánska, které jednají s Izraelem o vývoji vlastní vakcíny. „Pokoušejí se o něco takového, aby se stali nezávislými na farmaceutických firmách a geopolitických vlivech,“ míní imunolog Hořejší. Na vlastní očkovací látce pracují například i Italové, kteří ji začali minulý týden testovat na dobrovolnících.

Maximální kapacita centra je 1800 očkovaných za den

V České republice mají zájem o očkování proti koronaviru podle průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas dvě třetiny lidí. Vakcínu odmítá 19 procent lidí. Lidem také není jedno, jakou vakcínu dostanou. Až 75 procent respondentů by si přálo, aby si mohli vybrat.

Největší zájem je o vakcínu Pfizer a BioNTech, kterou by chtělo 40 procent respondentů, vakcínu společnosti AstraZeneca preferuje 27 procent lidí a následuje Moderna. Nejnižší důvěru mají lidé k čínské vakcíně Sinopharm, tu by si nachalo píchnout jedno procento lidí.

Maďarská cesta

Čtvrtina dotázaných by podle Medianu před ruskou vakcínou Sputnik V dala přednost české vakcíně, pokud by byla dostupná. Podle Hořejšího není v účinnosti a bezpečnosti schválených vakcín z odborného hlediska prakticky žádný rozdíl.

„Co se týká těch ostatních vakcín, které zatím v Evropské unii nebo České republice schválené nejsou, tak by bylo ideální, kdyby schválené byly,“ míní Hořejší a argumentuje například zpožděním dodávek již schválených vakcín. „Následoval bych třeba příklad Maďarska nebo Srbska, které ty takzvané východní vakcíny používají, protože i k nim existuje dostatečné množství informací, které potvrzují, že jsou kvalitní, spolehlivé a bezpečné,“ dodává molekulární imunolog Václav Hořejší.

Další témata rozhovoru: pracovní povinnost pro zdravotníky z ambulancí; polní nemocnice v Letňanech; co nám uniká po roce s pandemií, bude nutné vakcíny upravit vůči novým mutacím koronaviru; důsledek veřejných debat o lécích.

autoři: Zita Senková , cpk
Spustit audio

Související