Josef Šlerka: Chce Miloš Zeman natvrdo protlačit Sputnik? Může to zkusit. Bude mít proti sobě instituce celého státu

2. březen 2021

Udělit ruské vakcíně výjimku? Takové diskuze jsou podle mediálního teoretika výrazem čiré bezradnosti. Anebo mají odvést pozornost od problému distribuce vakcín, které už máme.

Státní ústav pro kontrolu léčiv dostal za úkol posoudit ruskou vakcínu Sputnik V. Ačkoliv ministr zdravotnictví opakovaně zdůrazňuje, že o udělení výjimky pro tuto vakcínu neuvažuje.

Protlačení natvrdo

„Můžete to brát jako výraz úplné bezradnosti. Nebo to můžete brát jako něco, co se snaží odvést pozornost od debat na téma vakcinace a její distribuce. My ještě nemáme rozdistribuováno ani to, co máme,“ připomíná v pořadu Jak to vidí... ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka.

Čtěte také

„Ke Sputniku je potřeba přistupovat jako ke každé jiné vakcíně: má projít úplně tou samou procedurou, mají k ní být úplně ty samé studie a pak má padnout odborné rozhodnutí,“ míní mediální teoretik.

„Jasně, objevují se spekulace, že Miloš Zeman chce Sputnik protlačit natvrdo. Může to zkusit. Bude mít proti sobě instituce celého státu,“ směje se Šlerka v rozhovoru na Dvojce.

Pomalé schvalování?

Vakcínu na covid-19 schvaluje v rámci Evropské unie Evropská léková agentura. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) tedy nemůže udělat výjimku. Proč pak ale prezident Miloš Zeman mluví ve vztahu k SÚKL o lenosti?

„Myslím, že je to proto, že má takové inženýrsky nastavené myšlení. Že když to dvakrát fungovalo, tak to bude fungovat i potřetí. A žádná schvalovací procedura není zapotřebí. Myslím si, že je to spíš lenost myšlení Miloše Zemana o složitém problému,“ říká Šlerka. „Co mě děsí mnohem víc, je situace teď na Slovensku.“

Bizarní situace na Slovensku

Slovenský premiér Igor Matovič (vpravo) na letišti v Košicích, kde přistála první zásilka ruské vakcíny Sputnik V

„Premiér Igor Matovič proti rozhodnutí vlády objednal Sputnik a šel se s ním vyfotit na letiště. Je to bizarní. S Pfizerem nebo Modernou se fotil nebyl. Tak proč se Sputnikem? Myslím, že tyhle elementární věci vytvářejí velmi špatnou situaci i pro tu samotnou vakcinaci. Pro tu důvěru v to, co je a co není.

Další témata rozhovoru: výsledky výzkumu Češi a zpravodajství; rozhodování vlády v době pandemie; výjimky z nových opatření pro novináře; možná výměna ministrů; vakcína Sputnik V u nás; Česko podle CNN jako ostrůvek zkázy.

Spustit audio

Související