Užijte si Velikonoce s Dvojkou. Nová četba z Belmondovy autobiografie, skvělé hry a další rozhlasové poklady

O Velikonocích se na Dvojce můžete těšit na hry, četby a další poklady nejen z rozhlasového archivu. Poslechněte si vyprávění o výjimečném a šťastném životě Jeana-Paula Belmonda, pusťte si skvěle obsazené hry Amadeus a Linka důvěry, Poklonu Felixi Holzmannovi a Heleně Růžičkové nebo Sváteční Kolotoč. Uslyšíte také rozhovory s inspirativními hosty a čeká vás samozřejmě mnoho dalších zajímavých pořadů. A pozor! Některé z nich nebudou dostupné na webu ke zpětnému poslechu.

Kompletní sváteční program sledujte zde: 
Velký pátek ● Bílá sobota ● Velikonoční neděle ● Velikonoční pondělí 

Jean-Paul Belmondo: Mých tisíc životů

Bavit se a hrát si, užívat si přítomného okamžiku. Právě to považoval za důležité slavný francouzský herec Jean-Paul Belmondo, který se narodil 9. dubna před 90 lety. Z jeho osobité vzpomínkové knihy Mých tisíc životů čte na pokračování Ivan Řezáč. Premiéru poslouchejte od středy po 22. hodině.

Na Velký pátek se můžete ve 13 hodin těšit na první díl rozhlasové hry Peter Shaffer: Amadeus. Na druhou část nebudete čekat dlouho, můžete si ji pustit hned druhý den po obědě.

Amadeus (ilustrační foto)

Slavný příběh o setkání dvou skladatelů, o střetu geniálního talentu s průměrností a o touze umlčet hlas Boží, režíroval v roce 2021 Dimitrij Dudík a do hlavních rolí obsadil Martina Fingera (Salieri) a Marka Lamboru (Mozart).

V neděli v obvyklém čase po 13. hodině uslyšíte napínavou velikonoční pohádku Zvony bez věží cinkat neumějí a po osmé večer si nenechte ujít třináct nočních zastavení na telefonní lince důvěry, kde právě slouží doktorka Marie v jedinečném podání Dany Medřické. Autorem Linky důvěry, jedné z nejslavnějších a historicky nejúspěšnějších českých rozhlasových inscenací, je Miloslav Stehlík, v roce 1966 ji režíroval Jiří Hořčička.

Jiří Adamíra, Blanka Bohdanová, Eduard Cupák a další výrazné herecké osobnosti excelují v pohádce Sněhová královna Hanse Christiana Andersena. Uvádíme ji na Velikonoční pondělí po 13. hodině.

Velikonoce doma i ve světě

Pašijový týden věnujeme na Dvojce velikonočním tradicím, a to nejen doma, ale i ve světě. Jak se slaví Velikonoce třeba ve Švédsku, ve Francii, Německu nebo Itálii? Poslouchejte od pondělí do čtvrtka Ranní Dvojku s Daliborem Gondíkem a jeho týmem a po půl osmé se vše dozvíte. 

Káva o čtvrté

Zajímají vás témata jako vajíčka, pletení pomlázky nebo pečení jidášů a mazance? Pak je tu pro vás Káva o čtvrté. Vaše každodenní inspirace s Patricií Strouhalovou, Terezou Stýblovou a jejich hosty. 

Rozhovor, který vás pohladí po duši, povede na Velký pátek Tereza Kostková s knězem Josefem Suchárem. Blízká setkání laďte po 11. hodině. Tentýž den odpoledne vás jistě potěší také velikonoční rozprávění s Alfredem Strejčkem (po 16. hodině).

Velikonoce anebo jak zvládnout velká očekávání od společně tráveného času s celou rodinou? Poradí vám klinický psycholog Karel Humhal v pondělí po 10. hodině ve svátečně laděném vydání pořadu Dva na Dvojce.

Poklona, pane Holzmanne a paní Růžičková

V pátek po 12. hodině vzdá Aleš Háma hold skvělému a svéráznému komikovi v pořadu Poklona, pane Felixi Holzmanne. A v pondělí uslyšíte podobné vyznání: Poklona, paní Heleno Růžičková.

Kolotoč o pokladech

Výjimečný bude i páteční Sváteční Kolotoč s Michalem Jagelkou od 14 hodin, který bude zasvěcen pokladům. Jaké skvosty ukrývají Národní technické muzeum, Česká národní banka, planetárium, zoologická zahrada, galerie Mánes nebo vyšehradský Slavín?

Kolotoč s Michalem Jagelkou

A svátečně-velikonoční bude i Nedělní Kolotoč. Ve studiu se sejdou všichni ti, kteří na pořadu spolupracují, a oslaví společně nejenom Velikonoce, ale i příchod jara. Povídat si budeme o velikonočních zvycích a tradicích, o dobrém jídle, o pomlázce, ale vezmeme to všechno s humorem a nadhledem sobě vlastním. Vždyť jaro je především oslavou lásky, života a znovuzrození.    

Milí posluchači, oslavte velikonoční svátky při poslechu Českého rozhlasu Dvojka. Naše pořady můžete slyšet živě v rádiu, zpětně na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas.

K poslechu na Dvojce

Stránky