Pohádka o Raškovi. Z originálního životopisu legendárního skokana na lyžích čte Oldřich Kaiser

Jiří Raška vyhrál na olympijských hrách v Grenoblu 1968 zlatou medaili ve skocích na lyžích na středním můstku. Fanoušci v Československu byli nadšení, sportovní novinář a spisovatel Ota Pavel později dva dokonalé skoky popsal v nezapomenutelné Pohádce o Raškovi. Příběh jako z pohádky doplněný o dobové reportáže čte Oldřich Kaiser. Uvádíme k 50. výročí úmrtí autora. 

Účinkuje: Oldřich Kaiser
Připravil: Martin Velíšek
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2018

Jiří Raška se narodil v roce 1941 uprostřed Beskyd v moravskoslezském Frenštátu pod Radhoštěm. Měl ještě jednoho bratra a dvě sestry. Ševcovská rodina se čtyřmi dětmi to neměla úplně jednoduché. Když mu bylo devět, zemřel táta na leukemii a maminka musela zvládnout vše sama. Nejspíš i díky tomu se děti rychle naučily samostatnosti a zodpovědnosti.

Vítěz navzdory

Lyže jsou ve Frenštátu základ. Své první­ dostal už jako kluk od bratrance a strýce. Na olympiádu se začal těšit brzo a na svou první plánoval odjet už ve 23 letech. Nakonec to ale nevyšlo. „V Rakousku sice skákal nejlépe, i tak ho ale funkcionáři z nominace vyškrtli a posadili na vlak,“ vzpomínal Raškův trenér Zdeněk Remsa.

„Navrhoval jsem jim, ať pošlou domů radši mě, aby mohl skákat. Marně.“ Jiří Raška ale nezahořkl. Naopak začal trénovat tak tvrdě, že za čtyři roky ve francouzském Grenoble všem ukázal, jak se funkcionáři před Innsbruckem pletli. A domů se vrátil s první československou zlatou medailí ze zimních her. 

Z můstku do čítanek

Příběh jako z pohádky inspiroval spisovatele Otu Pavla. Ten přepracoval Raškův životopis do podoby, ze které se může těšit každý. I děti. Pohádka o Raškovi se dokonce dostala do jejich čítanek. A když Jiří jezdil po základních školách na besedy, častokrát se ho někdo na knihu zeptal – jestli je to vůbec pravda a jak to tehdy vlastně bylo.

Ota Pavel si přimyslel jen málo. Většina pohádky se podle Jiřího Rašky opravdu stala. Příběh v roce 2018 načetl herec Oldřich Kaiser. I on prý kdysi skákal podobně jako Raška.„Ve druhé třídě jsem se umístil na druhém místě. Můstek byl pouze ze sněhu, ale druhé místo byl dobrý výsledek. Na to, že jsme byli dva,“ vtipkoval během natáčení.

Rozhlasová pohádka je doplněná i o další bonusy: hudbu, vzpomínky Jiřího Rašky a dokumentárními materiály z Grenoble.

KUPUJTE NA RADIOTÉKA.CZ

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas.
Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související