Šternberk. Příběh Boženy Němcové o hledání životní cesty a odhodlání ji neopustit i za cenu ztrát

13. červen 2021

Člověk si má stát za svým i přes úklady darebáků, co si chtějí smlsnout na našich prohrách. V roli Šternberka uslyšíte Marka Lamboru a v roli Velenky Elišku Zbrankovou.

Účinkují: Marek Lambora, Eliška Zbranková, Ivan Řezáč, Lenka Zbranková, Ladislav Hampl, Jiří Maryško, Lukáš Adam, Jitka Smutná, Igor Orozovič, Lucie Trmíková, Ivana Machalová, Kajetán Písařovic, Jan Strýček, Karolína Půčková, Antonio Šoposki, Eva Zítková, Katrin Weitzenbauerová, Ondřej Kohoutek, Jakub Novotný, Jakub Rezek, Johana Kyselková, Adriana Bessogonovová, Natálie Dvořáková, Vojtěch Flígr a Jana Hinková
Napsala: Hana Lehečková
Dramaturgie: Lenka Veverková
Hudba: Stanislav Abrahám
Režie: Petr Mančal
Natočeno: 2020

Chudý rybář a jeho žena dlouho nemohli mít děti. Jejich vroucné přání se ale konečně splní a dostane se jim dokonce tří synů. Mezi nimi vyčnívá Šternberk, který díky své dobrotě a bezelstnosti dokáže mnohé, což vzbuzuje v jeho bratrech žárlivost.

Dokonce se mu podaří z rukou zlé čarodějnice osvobodit princeznu Velenku a dovést ji zpět králi Mysliborovi, který se s ní má oženit. Co když se ale do sebe Velenka a Šternberk zamilují? Dokáže Velenka zachránit svého milého i přes nástrahy jeho zlých bratrů?

„Chtěl jsem, aby pohádka Boženy Němcové získala našim provedením na co největší možné síle. Byla ve mně směs upřímné úcty a zároveň výzva udělat ji syrově a dramaticky. Tak jak jsem to míval jako dítě rád,“ vysvětluje režisér Petr Mančal.

Silná ženská postava

Na pohádce ho prý nejvíc oslovila osudovost příběhu a víra v intuici a lásku, která dává Velence a Šternberkovi naději a schopnost zvítězit. Ačkoli by se dle názvu mohlo zdát, že nejdůležitější postavou je Šternberk, pohádka Boženy Němcové je především o ženské síle a odhodlanosti.

Ženská postava tu jako u většiny jiných klasických pohádkových příběhů není pasivně čekající princezna. Je to naopak odhodlaná, sebevědomá žena neváhající zachránit svého milého. Právě na tuto rovinu se výrazně zaměřila autorka rozhlasové dramatizace Hana Lehečková.

Scénář rozhlasové pohádky Šternberk na motivy Boženy Němcové

Voda a nebe i v písních

Zároveň taky akcentovala dva přírodní elementy (vodu a nebe), k nimž se postavy Velenky a Šternberka vztahují v jejich písních. Hudební skladatel a designer Stanislav Abrahám podtrhl tuto myšlenku i v hudební složce.

Rozhodl se, že každého z hlavních hrdinů bude zastupovat jiný hudební nástroj. Šternberka klarinet a Velenku flétna. „Většina hudby je zpracována z materiálu nahraného na tyto nástroje. Záměrem bylo pomocí počítačových úprav dosáhnout metaforického rozvlnění, tekutosti a plynutí,“ přibližuje Abrahám.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio