Slunce je přírodní antidepresivum, říká psychiatrička. Nastartujte se po ránu

5. květen 2020

„S depresí se léčí mnohem méně lidí, než by bylo třeba. V životě se s ní totiž potká až 60 % lidí, ale jen zlomek vyhledá lékařskou pomoc,“ myslí si Michaela Novotná.

Jak depresi poznat? „Jedním ze znaků deprese je změna nálady. Ale nemusí tam nutně být. U dospělých mužů se může projevovat nedůtklivostí, podrážděností. Může taky přijít změna stravovacích návyků,“ popisuje psychiatrička Michaela Novotná.

„Někdo jí v depresi méně, jiný naopak úzkost zajídá. Často se objevují poruchy spánku. Lidé špatně usínají. V noci a velmi časně ráno se probouzejí.“ Novotná taky upozorňuje na souvislost mezi depresí a nedostatkem slunce.

Jak v mozku funguje slunce?

„Slunce je takové přírodní antidepresivum. Ve viditelné části spektra prochází okem a sítnicí, dále zrakovým nervem a na nervových buňkách v mozku vytváří stejné změny jako antidepresiva,“ vysvětluje psychiatrička.

„Nejlepší je ranní slunce. Na nastartování je to nejdůležitější,“ myslí si. Zároveň ale upozorňuje, že doporučení „Jeďte za sluncem, udělá vám to dobře!“ pomáhá jen tehdy, když už jste v relativně dobré kondici.

„Pokud trpíte depresemi, je pro vás změna prostředí velmi náročná. I když by to mělo být do krásného hotelu na jih za sluncem. Může se vám přitížit, protože to na vás bude příliš,“ popisuje Novotná v pořadu Dva na Dvojce.

Mohou pomoci lampy pro fototerapii? Je souvislost mezi sociální fobií a depresí? Jaké pocity mají lidé v depresi? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související