Cyril Höschl: Jak chytrý telefon pozná depresi nebo schizofrenii?

29. září 2015

Slyšíte o digitální demenci. O tom, jak nás moderní technologie a audiovizuální kultura odnaučují myslet a pamatovat si. Zároveň se tu ale objevuje trend aplikace informačních technologií v medicíně.

„Když jste depresivní, tak telefonuje míň, mluvíte pomaleji, nevyhledáváte přátele, hovory jsou kratší a máte jinou intonaci hlasu,“ popisuje profesor Cyril Höschl. Izraelští psychiatři proto navrhli aplikaci do mobilních telefonů, která toto vyhodnocuje.

Velký bráška tě sleduje!

„Pozor! Není to tak úplně Velký bratr, jak se mnozí domnívají. Ta aplikace není závislá na jazyce. Vůbec ji nezajímá obsah.“ Aplikace sleduje výšku tónu, tempo apod. Tyto hodnoty automaticky nastaví na vaši normu a signál vyšle ve chvíli, když se začnou měnit.

Aplikace zároveň obsahuje pravidlo, že tento varovný signál může dostat pouze osoba, kterou sami určíte: příbuzný, lékař apod. Nikdo jiný. „Bohužel je to v angličtině a bude nám chvilku trvat, než to přeložíme do češtiny.“


V psychiatrii to začalo program ITAREPS (Information Technology Aided Relaps Prevention in Schizophrenia) Filipa Španěla, který dokáže odhalit příznaky znovuvzplanutí schizofrenní epizody. Umožňuje včas zasáhnout a snížit riziko opakovaných hospitalizací.

Vím, jak spíš

Psychiatrie se ale zaměřila i na smartwear, nositelnou technologii. Aktigraf je náramek, který registruje pohyby svého nositele. Lékař kromě informace o tom, jak se během dne pohybujete, dostává také informace o tom, jak často a jak dlouho spíte.

„Ve spánku se pohybujeme mnohem pomaleji, často vůbec nebo tu a tam,“ popisuje Höschl. „Pacient vám pak může tisíckrát tvrdit, že nespí, a vy vidíte, že spí. Nebo naopak tvrdí, že spí třeba od deseti, a vy víte, že spí až od dvou ráno. Existuje porucha, kdy člověk skutečně neví, jak to má.“

Pozná mánii od deprese

SmartWear

Aktigraf jde využít i u osob s bipolární poruchou (maniodepresivních). „Když se rozjíždí manický stav, pohyby se zrychlují a je jich víc. Naopak v depresi je většina lidí zpomalených, mluví pomaleji, má pomalejší gestikulaci, dokonce když nemusí, tak ani nevyleze z postele,“ vypočítává Höschl.

Lékař tak už na dálku pozná, jestli jde pacient do deprese, nebo do mánie, nebo jestli je v pořádku. A může včas zasáhnout.

Proč české diskuzi o uprchlících dominují obavy a strach? Nakolik jsou oprávněné? A co dělá strach se společností?

autoři: zis , Cyril Höschl , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.