„Deprese je nemoc radosti.“ Ředitel Bohnic popisuje tři příznaky, jak skutečnou depresi poznat

11. říjen 2019

Nejste schopni prožívat radost v situacích, ve kterých jste ji prožívali? Usínáte únavou, ale probudíte se nad ránem? A už vás ani jíst nebaví? Je to tu.

Jak vznikají duševní poruchy? „Kombinací toho, jak je člověk odolný, co má vrozeného, jaký má centrální nervový systém. A pak je tam souvislost s aktuální zátěží. Někdy může duševní porucha vzniknout i dlouhodobým velkým stresem,“ varuje psychiatr Martin Hollý v Blízkých setkáních.

Tři příznaky deprese

Dnes roste počet depresí a úzkostně depresivních poruch. Jak je poznat? „Říkám, že deprese je nemoc radosti. Nejste schopni prožívat radost v situacích, ve kterých jste ji prožívali,“ vysvětluje Holý první příznak.

„Usínáte únavou, ale probudíte se nad ránem, točí se vám myšlenky, to je druhý příznak. A pokud se přidá neschopnost prožít pozitivní zážitek z jídla, je třeba konzultovat s odborníkem,“ ujistil Terezu Kostkovou.

Každý má slabé chvilky

Martin Hollý

„Každý člověk má své slabé chvilky. Všichni někdy v životě zažíváme stav, který se podobá některé z duševních poruch. Kdybych za sebou přišel do ordinace v některých mých životních obdobích, tak se léčím.“

Rozezná Martin Hollý, jestli někomu hrozí duševní nemoc? Jaká je úspěšnost léčby? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související