Pomoc máme v sobě zakódovanou, říká psychiatr Radkin Honzák

30. listopad 2018

Psychiatr Radkin Honzák si starší věk užívá. Líbí se mu Werichova věta: Blbé není stáří, ale kecy těch druhých.  Jak se dívá na soužití generací a na ochotu pomáhat?

„Mě už pouští dlouho sednout. Marně jsem před dvaceti lety říkal, že jen tak zbídačele vypadám, ale cítím se dobře. Myslím, že když jsou lidé zvědaví, tak je to drží víc při životě. Já musím být dlouho živ, protože jsem strašně zvědavý na spoustu věcí. My jsme přišli ze školy a šli ven. Dospělí nám do toho nemluvili. Dnes jde dítě z jednoho kroužku do druhého, kde je pořád usměrňují a nenaučí se spolu společensky jednat. Je mi jich líto.“

Radkin Honzák

Heslem týdne na Dvojce je Musíme si pomáhat. Jak se mu líbí? „Musíme akorát umřít a platit daně. Ale myslím, že pomoc máme v sobě zakódovanou. Připomenu pokus s dětmi, kdy kostka s očima kolečku pomáhá, a jiná mu to kazí. Děti už v deseti měsících si hrají s tím pomáhajícím, a na druhé ani nekouknou,“ říká Radkin Honzák.  „V metru mě zastavila skupinka dětí kolem jedenácti, a ptala se mě, jestli vím, kdy a jak vznikl penicilín. Já jsem uspěl, pán za mnou propadl. Takový úkol je příjemná a nenásilná forma, jak dostat dohromady vzdálené generace.“

Proč považuje „dědečkování“ za nejlepší životní roli? Měl by muž pustit ženu sednout? Je reálné společné bydlení několika generací? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Stáňa Lekešová , zk

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.