Slabinou myček nádobí je doba mycích programů, upozorňuje redaktor časopisu dTest Michal Mikoláš

22. červenec 2021

Je součástí téměř každé moderní kuchyně. Řada lidí si už bez tohoto spotřebiče nedokáže představit život, řeč je o myčkách nádobí. Jak kvalitní jsou, prověřoval časopis dTest.

Čtěte také

Testovaly se myčky vestavné, volně stojící, úzké i s klasickou šířkou. Celkem šlo o 22 nových modelů. Přístroje se podle redaktora dTestu Michala Mikoláše pohybovaly v cenových relacích od šesti do 40 nebo 50 tisíc korun.

A souvisí cena i s kvalitou? „Je pravda, že ty nejdražší myčky obvykle nezklamou. Na druhou stranu to neznamená, že by ty, které jsou třeba třikrát levnější, musely nutně mýt hůře,“ poznamenává Mikoláš. Dražší myčky se podle něj ale například mohou připojit na internet.

Výkonné ekologické programy

U myček se testovalo například sušení nebo také dva nejčastěji využívané programy, kterými disponuje každá myčka. Jde o hlavní univerzální program a program ekologický. „Co tam bylo zajímavé, že člověk by čekal, že ekologický program možná nebude tak účinný, že nádobí jen tak zlehka ošplouchne a nechá ho být. Na druhou stranu, testy někdy ukazují až opak.“ Podle redaktora dTestu byly některé kusy dokonce lepší v ekologickém programu, než v tom hlavním.

Výsledky testů

  • Z vestavných myček nejlépe dopadli zástupci značky Bosch. Jde o skupinu dražších myček.
  • Ve stejné tabulce se ale na poměrně vysokém místě umístila také myčka Teka, která stojí třikrát méně. Po stránce mytí a sušení dopadla v podstatě srovnatelně. O něco horší byla třeba v délce mycích programů.
  • U úzkých myček se na prvních místech opět umístily výrobky značky Bosch.

Časopis dTest zjišťoval u myček také míru hlučnosti. Ta se testovala jak objektivně - měřily se decibely, tak i subjektivně. „Někdy se stává, že objektivně hlasitější myčka může být uchu méně nepříjemná, než tišší myčka.“ Výsledky podle Mikoláše dopadly dobře. „Rozdali jsme samé velmi dobré nebo dobré známky s jedinou výjimkou. To byla spíš asi taková anomálie. Skutečně, dnešní myčky jsou co do hlučnosti poměrně v pohodě.“

Šetrní výrobci

Na jednu věc přesto časpis dTest narazil a jde o opakovaný problém. „Je tu jedna slabina, která se myček týká už léta letoucí, a to je doba mycích programů. Ta se zkrátka a dobře vůbec nezkracuje.“ Vybraný program jedné z nerychlejších testovaných myček tak trval zhruba dvě hodiny, jedné z pomalejších pak například 3,5 hodiny. Podle Mikoláše to má ale poměrně jasné vysvětlení. „Výrobci se tak snaží šetřit vodu i elektřinu.“

autoři: Šárka Volemanová , Miroslav Vaňura , cpk
Spustit audio

Související