Velký dTest saponátů: Alergici by měli mýt nádobí v rukavicích. V saponátech jsou alergenní parfémy a konzervanty

22. březen 2018

Redakce dTestu zkoumala 16 u nás nejprodávanějších prostředků na mytí nádobí. Do výběru se dostaly i tzv. ekologické saponáty a pro srovnání i dva výrobky zakoupené v Německu.

„Zajímalo nás, jak si dokáže výrobek poradit se standardně zašpiněnými talířky a kolik jich dokáže umýt, než mu dojdou síly,“ vysvětluje princip měření redaktor dTestu Jan Maryška. Test probíhal vždy v pětilitrovém dřezu. „Německé prostředky myjí statisticky stejně jako naše. Ty naše ale dostaly o jeden procentní bod lepší známku.“ Ten nejlepší pak skoro dvojnásobně splnil kritérium dobré úspěšnosti.


Nejlepší výsledky dTestu:
1. Feel Eco Washing Up Liquid (umyl 57 talířů)
2. Real Green (umyl 60 talířků)
3. Tesco Active Gel Lemon & Lime


Poslední místo
Albert/AH Basic Washing Up Liquid (umyl jen 5 talířků)


Jar vs. Jar Platinum
„Tady se vyplatí připlatit si. Jar Platinum vykázal v testu lepší účinnost asi o 10 talířků. Dostal dobrou známku. Obyčejný Jar dostal jen uspokojivou,“ říká Jan Maryška.

Alergeny a ekologické výrobky

„Bohužel jsme ale ve většině vzorků našli alergenní parfémy nebo konzervanty. Citlivějším osobám bych doporučil mýt nádobí v rukavicích a nádobí důkladně opláchnout od zbytků pěny.“ Co se týče tzv. ekologických prostředků, Maryška upozorňuje, že ty nejsou nijak legislativně ošetřeny. Na rozdíl třeba od ekopotravin.

Tzv. ekologické výrobky většinou samy o sobě tvrdí, že se snadno rozpouštějí nebo se snadno odbourávají v životním prostředí. Nebo že používají čistící aktivní látky rostlinného původu. Jiné jsou označeny jako ekologické jen proto, že jsou baleny do recyklovaných lahví.

Účinnost vs. dávkování

„Hledali jsme jejich nezávislé známky ekologičnosti, což je logo udělované nezávislou certifikační organizací, a musím říct, že takové výrobky tady nenajdete.“ Hned dva ekoprostředky se ale dostaly na první příčky testu. „Měly perfektní účinnost, ale vysoké dávkování. Je otázka, jestli lepší službu udělá přípravek, který sice ekologický není, ale zas vám ho stačí méně.“

Redaktoři dTestu si vzali i kalkulačku a provedli další přepočítávání účinnosti. „Na základě předepsaného dávkování jsme vypočítali, na kolik talířků by vystačilo 500 ml prostředku. V této disciplíně nás mile překvapil Denkmit (DM drogerie). Celá 0,5l lahev by dokázala umýt více než 9000 talířků. U těch nejslabších by síla půllitru stačila na 563 talířů.“

špinavé nádobí
autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.