Výsledky dTestu myček: nejnižší známky dostávaly za dlouhé mycí cykly

6. září 2019

Myčka ulehčí práci, navíc šetří vodu na nádobí. Podle čeho vybírat a jakých vlastností si všímat? Na to odpověděl test 23 modelů myček, širokých i úzkých, vestavných i volně stojících.

„Nejvíc nás zajímalo, jak dobře myjí, suší, jak dlouho trvají jejich mycí cykly, kolik spotřebují vody a energie, jak se obsluhují. A taky hlučnost nebo dílenské zpracovaní,“ přibližuje Lucie Pechmanová z dTestu. „Zvolili jsme cenové rozpětí od 7000 do 20 000.“

Myčky se testovaly v akreditované laboratoři. „Každou jsme naplnili špinavým nádobím, abychom co nejvěrněji simulovali běžný provoz. Špínu jsme nechali zaschnout nebo ještě připekli v troubě,“ přibližuje Pechmanová v pořadu Dva na Dvojce.

Vítězné myčky

Vestavné myčky 60 cm: Bosch typu SME46MX23E

Volně stojící myčky 60 cm: Bosch typu SMS46MV01E

Úzká myčka volně stojící: Bosch typu SPS66TI01E

Úzká myčka vestavná: Elektrolux ESL4581RO

Co rozhodlo?

„Lépe hodnocené modely jsou méně hlučné, mají menší spotřebu vody i elektrické energie a příjemněji se ovládají.“ Nejnižší známky dostaly myčky za délku mycího cyklu. „Bohužel se některé myčky, zejména při úsporném programu, nedostanou pod tři hodiny.“

Myčka nádobí

„Při testu jsem narazili i na to, že špatně fungovaly koše na nádobí. Nešly dostatečně vysouvat, nedostali jsme se k filtru,“ konstatuje Pechmanová. Jak dopadají myčky v porovnání s ručním mytím?

Myčka vs. ruce

„Na 12 sad nádobí se při ručním mytí spotřebuje přes 44 l vody, při použití myčky 13,5 l.“ A jak o myčku pečovat? „Pravidelně čistit filtr, umývací ramena, doplňovat sůl a leštidlo. A pokud nabízí samočištění, spustit ho jednou ze 14 dní,“ dodává redaktorka dTestu.

Spustit audio

Související