Všechny testované myčky umyly nádobí dobře, zjistil dTest. U některých se ale nevyspíte

11. září 2020

Mnozí považují myčku nádobí bez nadsázky za největší vynález lidstva. Kdo jednou zkusil umýt nádobí v myčce, nemůže už jinak. Opravdu je ale myčka jako myčka?

Časopis dTest se k testování myček vrací pravidelně. Stejně jako ostatní kuchyňské spotřebiče je testuje v podstatě vždy, když se na trhu objeví nový model. „Myčky ale netestuje jen dTest. Myčky zajímají i ostatní partnerské spotřebitelské organizace. My pak z předchozích testů vybereme ty modely, které jsou zrovna k dispozici na našem trhu,“ říká redaktorka dTestu Olga Šlesingerová.

Tentokrát bylo do testu zařazeno celkem 23 myček, přičemž šlo o modely vestavné i polovestavné.

Myje, suší, hlučí?

Všechny myčky byly otestovány laboratorně. Nejdříve test porovnával jejich hlavní funkce, tedy mytí a sušení, a to v programu úsporném a běžném.

Před umístěním do myčky odstraníme zbytky jídla, ale nádobí nemusíme oplachovat

Vedle toho se zkoumaly další parametry, jako byla spotřeba vody, spotřeba elektrické energie a délka mycího cyklu. Časopis dTest se ale také zajímal o to, jak se myčka obsluhuje, jak komfortní je výměna filtrů a jak je která myčka hlučná.

„Pokud by nás zajímaly pouze výsledky mytí a sušení, rozdíly mezi myčkami nebyly významné. Všem myčkám byly nasimulovány stejné laboratorní podmínky. Všechny myčky pracovaly se stejně tvrdou vodou, stejným tlakem vody i se stejným mycím prostředkem. A výsledkem bylo, že všechny myčky myjí zkrátka dobře,“ říká redaktorka.

Výsledky dTestu:

Nejlépe myla myčka značky Miele.

Nejkratší mycí cyklus měla myčka Bosh. V hlavním programu umyla nádobí za dvě hodiny.

Myčka v obývacím pokoji?

Při výběru myčky tak rozhodují ostatní parametry. Zákazníky nejčastěji zajímá obsluha a hlučnost. Přičemž hlučnost se testuje dvojím způsobem. „Nejdříve se testuje míra hluku pomocí přístrojů. Následně přicházejí na řadu hodnotitelé, kteří zvuk posuzují podle toho, zda je jim nepříjemný, nebo jim nevadí.“

V testu hlučnosti podle redaktorky dTestu nepropadla žádná myčka. Třetina z testovaných dostala známku dobrou. Většina myček by tak mohla být umístěna v kuchyni spojené s obývacím pokojem a nijak podstatně by nerušila.

Kolik vody?

Myčky jsou na trhu již desítky let a moc se nezměnily. Co se ale změnilo podstatně, je spotřeba vody. „Myčky sice myjí dlouho, ale mají nižší spotřebu elektrické energie a vody, než tomu bylo před dvaceti lety,“ upozorňuje Olga Šlesingerová.

Testované myčky si v hlavním běžném programu běžně poradily s nádobím za využití 11 až 12 litrů vody. Nejúspornější byla myčka, která spotřebovala 10,2 litru vody. V úsporném programu pak 8 litrů. Mít myčku se tedy určitě vyplatí.

Pomocníkem při výběru myčky může být web časopisu dTest, kde jsou výsledky aktuálního testu k dispozici. Zároveň je možné porovnat výsledky i s dříve otestovanými modely. 

Spustit audio

Související