dTest: Myčky myjí nádobí kvalitně, jen u některých si na výsledek počkáte

7. září 2018

Kvalitní myčka nádobí šetří práci i vodu, ovšem její výběr nemusí být úplně jednoduchý. Nabídka na trhu je široká, a k tomu, abychom se v ní zorientovali, potřebujeme znát nejrůznější parametry. Časopis dTest se zaměřil na některé z nich.

Co se testuje

  • účinnost mytí
  • kvalita sušení
  • spotřeba energie
  • délka mycích programů
  • hlučnost
  • obsluha

Tentokrát bylo do testu zařazeno rekordních 66 myček nádobí. „Myčky testujeme každý rok a snažíme se obměňovat jejich typy. Jednou to bývají volně stojící, jindy vestavné. Letos jsme udělali výjimku a nechali jsme otestovat oba typy, a to jak ty o šířce 60 centimetrů, tak i ty úzké 45centimetrové, a dokonce několik kompaktních, které se vejdou i na kuchyňskou linku,“ říká redaktor dTestu Michal Mikoláš.

Správný výrobek by měl fungovat tak, že do něj vložíte opravdu velice silně zašpiněné nádobí, zavřete a po nějakých 2,5 nebo 3 hodinách vytáhnete nádobí, které je blyštivé, bez jakékoliv nečistoty a krásně vysušené.
Michal Mikoláš, časopis dTest

Pokud jde o samotné mytí a sušení, nebyl mezi testovanými myčkami žádný propadák. Většina myček dostala za mytí i silně zašpiněného nádobí celkově dobrou známku. Horší výsledky měly myčky, pokud jde o délku mycích cyklů. Ty nejdelší ekologické programy trvaly až 4 hodiny. V některých případech myčky také vyluzovaly bublavé a hučivé zvuky.

Proč nejúspornější mycí cyklus běží nejdéle?

„Na výrobce je vyvíjen tlak proto, aby spotřeba vody a elektřiny byla co nejnižší, proto se snaží ty myčky navrhovat tak, aby se voda, která do přístroje nateče, využila co nejefektivněji a nádobí myla co možná nejpečlivěji. Z tohoto důvodu se mycí cykly velice prodloužily,“ vysvětluje Michal Mikoláš.

Kvalitní myčka umyje 12 sad nádobí, tedy asi100 kusů nádobí při spotřebě 10 až 12 litrů vody. Při ručním mytí je spotřeba vody asi 45 až 50 litrů.

Rozdíl v ceně jednotlivých myček se podle redaktora dTestu nemusí nutně projevit v účinnosti mytí. Většinou se promítne do rozdílu v počtu funkcí a programů anebo dílenským zpracováním. „Dražší myčky, které stojí kolem 25 až 30 tisíc korun, jsou krásné, mají mnoho přihrádek, mnoho funkcí, mnoho programů. Některé můžete ovládat přes mobilní aplikaci,“ přibližuje Michal Mikoláš.

Výsledky samotného mytí jsou podle něj často vyrovnané, a někdy se dokonce stane, že myčka za 6 tisíc může překonat myčku, která stojí 30 tisíc.

Výsledky testu

První místa mezi volně stojícími myčkami obsadily přístroje značky Siemens a Bosch. Vítězem testu se stala myčka Siemens SN258101PE a stejnou příčku s ní sdílela i myčka Bosch SMS68II07E. V testu vestavných myček zvítězila myčka Siemens SN558S06TE a na druhé příčce se umístila myčka Bosch SMV68MD02E. Nejhůř v testu dopadly myčky značky Whirlpool a Candy, které měly celkově spíše průměrné výsledky.

autoři: Jiří Holoubek , and
Spustit audio

Související